den 29 november 2005

Om riktiga män, stora byggen och färder till månen

I Kina finns det ett ordspråk som säger någonting i stil med att "du är inte en riktig man om du inte har klättrat på kinesiska muren." Enligt den definitionen är jag lång ifrån en riktig man. Men å andra sidan - som en kursare uttryckte det häromdagen - alla män är till hälften kvinnor. I alla fall om man tittar på våra kromosomer...

Kinesiska muren är, förutom ett fantastiskt byggnadsverk i en otroligt vacker miljö, föremål för en långlivad myt. Det sägs ofta att det är det enda byggnadsverk som kan ses från månen. Något som är helt fel på alla möjliga sätt.

Den stora muren byggdes under Mingdynastin, och är mäktiga 6350 km lång. Det motsvarar ungefär en sjättedel av jordens omkrets vid ekvatorn. Och visst skulle man kunna tro att någonting av den storleken utan några som helst problem borde gå att se från vår närmsta rymdgranne. Det finns bara en hake - även om muren är tusentals kilometer lång så är den bara ett par meter bred.

Med grundläggande gymnasiematematik kan man visa det orimliga i påståendet att muren skulle vara synlig från månen. Vår måne ligger 384 000 km bort (ett nog så stort avstånd kan tyckas, men inte mer än ett stenkast bort i astronomiska sammanhang). Om muren antas vara 10 m bred kan man med hjälp av två likformiga trianglar visa att muren sedd från månen är lika bred som ett 1 mm brett knappnålshuvud sett på 38 km avstånd (prova att räkna själv!). Som en kuriositet kan nämnas att det är sällan man här på jorden har så god sikt att man skulle kunna försöka se sagda knappnålshuvud. När väderleksprognosen säger att det är god sikt ute kan man se 10-30 km, förutsatt att man inte har berg, skog eller en kinesisk mur i vägen.

Det faktum att muren inte kan ses från månen förringar förstås inte dess storhet. Alla 1300-talsmurar som är längre än 6000 km värda att beundras - i alla fall i mina ögon. Och den som gillar fantastiska myter behöver inte förtvivla. Det finns gott om andra berättelser om muren - som den att arbetare som dog under byggande av muren begravdes i dess innandömen - som kan stilla sensationslystna sinnen...

Etiketter:

5 Comments:

Anonymous Blender skrev...

Påståendet du fäller här är en förvriden variant av en sanning. "Kinesiska muren kan ses från rymden" eventuellt "Kinesiska muren är det enda byggnadsverket på jorden som kan ses från rymden". Det där med månen är en vanlig missuppfattning folk har.

Vad som sedan menas med "rymden" och var "rymden" börjar och slutar överlåter jag till läsaren att definiera själv...

/Blender
Ps. Wow! Jag har en länk på den världsvida väven som pekar på min blogg! Fantastiskt!! En vacker dag kanske nån klickar på den och läser!! Ds.

den 29 november 2005 22:10  
Anonymous Måns skrev...

Jo, det finns alla möjliga versioner av den här myten. Ett tag sades det att man kunde se muren från Mars (eller om det kanske var Venus?) eftersom en astronom trodde sig se kanaler på sagda planer i sitt teleskop (det var egentligen blodådrorna i sina ögonlock han såg). Huruvida muren kan ses från rymden (eller - snarare - från en rymdfarkost i omloppsbana) är något som astronauterna inte tycks vara överens om. "We can see things as small as airport runways, [but] the Great Wall is almost invisible from only [290 km] up" och "it wasn't visible to the unaided eye" är två uttalanden från astronauten. En av dem som hävdar att muren inte är synlig är den kinesiska astronauten Yang Liwei, och många astronauter håller med honom...

den 30 november 2005 15:46  
Anonymous Blender skrev...

Shiit, killen är inte lite påläst heller! Härligt!

den 30 november 2005 21:06  
Anonymous A Steinrud skrev...

Du tror, Han kan argumentera upp dig i brygga bara han får fäste i konversationen. Tänkte igentligen bara nämna att jag lever, Måns ifall du känner för å bju mig på saft å kaka i en snar framtid så slå en pling. Kommer nämligen glida runt endel i Uppsala framöver. Nog om mig mer om dig, ser att du fortf. är påläst inom fyssen, Leif är nog mäkta stolt tror jag. Men jag minns den gången för länge sedan, när du hamnade i en grupp varav ingen hade läst svenskaboken, inte ens du Måns. Då ni satt och letade gömda budskap i Frans G. Bengtsons Röde Orm. Jag hoppas innerligen att en liknande incident inte ska inträffa på UU, då det kunde sätta en svart plump i din fina err... någonting, men men, härlig text. Nu fick jag nog av att skriva sk*t (vet att det inte är ngn idée när du har krämat ur dig ngt briljant, själv kan jag juh knappt stava :S ). Hoppas du har det trevligt i Uppsala och som sagt, bju mig på kakor och saft när jag är där OK? :] (hittade länken pga att jag tydligen hade råkat blokera dig på MSN :( kanske därför du aldrig var online :P jeje, om ngn jobbig jäkel börjar stöna om att min "kommentar" inte var en kommentar utan bara en massa BS som blev malplacerat så kan jag väl försöka att gö en kommentar då. "En riktig man" borde länka till en viss David, då det inte finns ngn mer manlig än han. Annars spot on... såvida inte muren gör en ringling så den blir väldigt tjock just i en sväng :P

den 4 december 2005 02:23  
Anonymous Jöns skrev...

(Vad är det med vissa kommentatorer här?)

Jag tyckte delvis muren var en besvikelse när jag besökte den. När man ser hur låg den är, relativt sett, förstår man att den knappast kan ses från månen eller ens från några tusen meters höjd.

den 29 augusti 2006 05:06  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka