den 30 mars 2006

Internet och demokrati

Sedan starten 1998 har Google utvecklats till mer än bara en söktjänst. De erbjuder idag, bland mycket annat, e-post, finansnyheter, annonssystem, satellitkartor, RSS-läsare och internettelefoni. Google är ett fenomen. En livsstil. Deras filosofi är enkel: information och kommunikation skall vara gratis och lättillgängligt. Googles mål är att samla in och tillhandahålla all världens information.

Som ett led i detta driver företaget ett projekt de kallar Google Books. Tanken är att göra världens litteratur sökbar. Med Googles hjälp skall man kunna hitta böcker som handlar om det ämne man är intresserad av, och läsa några få rader, hela stycken eller hela boken. Larry Page och Sergey Brin försöker bygga en modern motsvarighet till biblioteket i Alexandria. Tyvärr är inte världens förläggare helt med på idéen, och Google har fått ta emot en hel del kritik för projektet.

Wikipedias vision är väl förresten också någonting liknande. För att citera Wikipedias grundare Jimmy Wales: "imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge. That's what we're doing." Onekligen ett beundransvärt mål. Fast det är i sådana fall förstås viktigt att informationen på sidan faktiskt är korrekt. Väl värd att läsa är den artikel i dagens nummer av SvD som jämför Wikipedia med Nationalencyklopedin.

Åter till Google då. Det har också stormat kring företaget eftersom de gått med på att censurera sin söktjänst i Kina. Att detta går emot idén om att tillhandahålla all världens information torde vara uppenbart. Genom sitt handlade stöder Google inskränkande av yttrande- och informationsfriheten.

Google har en lista med deras företagsfilosofis tio grundpelare. Nummer fyra, "democracy on the web works" och nummer sex, "you can make money without doing evil" känns som hyckleri när man har Googles Kinaaffärer i åtanke.

Fast å andra sidan kan man argumentera att Google genom att göra sin söktjänst tillgänglig i Kina åtminstone ökar mängden information som kineserna kan få tag på. Om de inte gått med på att censurera sidan hade den blockerats helt för kinesiska internetanvändare. Men när Google accepterar censuren sviker de sina höga ideal och bidrar till att göra internet mer begränsat och kontrollerat. I 2006 års demokratiska värld får vi inte kompromissa med yttrande- och åsiktsfriheten. När en söktjänst börjar kontrollera vår världsbild genom att filtrera bort "oönskad" information har någonting gått snett. Riktigt snett.

Internet ger på gott och ont vem som helst möjligheten att sprida och inhämta information och åsikter. Det är yttrandefrihet i sin renaste form. Trots det har arbetet för demokrati på webben bara börjat.

Etiketter: ,

den 29 mars 2006

Om kakor och Google

Den här sidan använder cookies. Tack vare dem kan jag få redo på obehagligt mycket information om dig. Jag vet var du bor, vad du använder för webbläsare och vad du googlade efter när du trillade in på min sida. Om du tycker att det låter obehagligt kan du klicka här för att läsa mer.

Jag är nu inte särskilt ond av mig, och använder därför inte den insamlade informationen för att förfölja mina besökare eller så. Däremot är det lite kul att se vad folk har sökt på på Google när de hittat hit.

Ett par besökare i veckan besöker faktiskt bloggen för att de undrar om man kan se kinesiska muren från månen. Jag hoppas att de får svar på sin fråga. Den allra första bloggposten, den om meteorologi, lockar också besökare. Folk har också hittat hit genom att söka efter "ordspråk om grannar" och "män med långa skägg". Tror inte att de hittade så mycket av varken eller...

Vet inte om jag hade så mycket att säga med det här. Kanske har någon fått upp ögonen för cookies. Storebror ser dig...

Etiketter:

den 28 mars 2006

Om att åldras i förtid

Ibland känner jag mig fruktansvärt gammal. Som när det är dags att fundera över framtiden för sugarplumfairy.nu och jag inser att jag jobbat med den sidan i fem år. Fem år... är inte det en evighet i den föränderliga webbvärlden?

När jag var ung såg saker och ting annorlunda ut. När jag gjorde min första hemsida, hösten 1996, hade webben ett helt annat ansikte än idag. Folk var inte med i communities - istället de gjorde hemsidor om sig själv. Hej, jag heter Måns, här är ett sött kort på min hund. Det känns som att det var en naiv upptäckarera, där Netscape 2.0 var kung och det häftigaste som fanns var frames och blink-taggen. Jag känner mig gammal och grå när jag tänker tillbaka på mina tio år som hemsideskapare. Men samtidigt väldigt nöjd. Internet årsmodell 2006 är någonting så mycket bättre än dito 1996.

För tio år sedan såg man aldrig några bloggar. Idag ploppar de upp överallt. Alla ska blogga. Bloggen verkar ha ersatt den gamla söta-bild-på-hund-hemsidan. Men vad är egentligen en blogg? Jag hittar en definition på Wikipedia:

Blogg
är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen alltid är högst upp. Bloggen kännetecknas av att texten publiceras i samma ögonblick som skribenten sparar den.

En i mina ögon ganska intetsägande förklaring. Jag har svårt att sätta fingret på vad en blogg egentligen är. En dagbok? Utrymme för gapande tyckare? Är bloggarna framtidens nyhetskanaler? Jag har ingen aning.

Wikipedia är annars är intressant sida. Inte bara för att där finns oändligt mycket att läsa; det senaste om Jan Eliassons utnämnande till utrikesminister tas upp sida vid sida med uttömmande artiklar om hamburgare; utan för att sidans innehåll helt och hållet är skapat av dess användare. Det revolutionerar inte bara hemsideskaparens roll, utan också hela idén om uppslagsverk.

Läste i Computer Sweden i helgen att en företrädare för anrika uppslagsverket Encyclopedia Britannica rasade över själva tanken bakom Wikipedia. Konceptet var tydligen emot allt han trodde och stod för. Samtidigt har en undersökning, som visar att Wikipedia är lika tillförlitlig som just Encyclopedia Britannica, publicerats i ansedda Nature. Snopet för britannicerna. I rättvisans namn bör det kanske nämnas att Britannica inte är nådiga i sin kritik av studien.

Varför pratar jag då om hemsidor förr och nu, och om bloggar? Har ju inte själv varit särskilt aktiv på bloggfronten den senaste tiden, dels för att jag har haft mycket annat att göra, men också för att jag kännt att jag valt ett alltför snävt ämne för min blogg. Tanken är att ändra på det nu, att prata om annat än fysik.

Samtidigt skall jag ta och - just det - bygga en hemsida om mig själv, med söta kort på mina hundar. På återseende!

Etiketter: