den 25 april 2008

Uppföljning: Falsk medium hjälper polisen

Fallet Engla verkar vara löst; den misstänkte mördaren Anders Eklund har erkänt och mediebevakningen har trappats ner. Jag skrev tidigare om att ett medium hjälpt polisen i deras sökande efter den försvunna flickan, vilket det helt okritiskt rapporterats om i TV4 och Expressen. Det kan vara på sin plats att så här i efterhand ta en titt på vad mediet tillförde utredningen.

Enligt Expressen ledde mediet Ann-Marie Hedin två poliser till ett sommarstugeområde 1,5 mil söder om Stjärnsund, där de letade efter flickan. ”Allt stämde när jag kom på plats. Engla har varit där och jag tror att hon finns kvar” berättade hon för tidningen. Hon hade fel. Engla hade inte varit i området och mediet prickade inte ens in väderstrecket rätt – Anders Eklund hade fört henne åt nordost, till Hedesunda i Gästrikland.

Ann-Marie Hedin skrev kort efter nyhetsrapporteringen en text om sökandet efter Engla på sin blogg. Hon har nu (med facit i hand?) valt att ta bort texten.

Mediet var inte till mer hjälp än vad vilken gissande person som helst skulle ha varit. Fallet löstes med hjälp av vittnen (som använt högst alldagliga sinnen) och modern teknik (som exempelvis en nyinköpt digitalkamera). Ann-Marie Hedin ledde polisen i helt fel riktning och slösade bort deras tid.

Kommer det att hindra självutnämnda medier från att fortsätta att ta betalt för att vilseleda människor? Nej. Och Ann-Marie Hedin kommer att förknippas med att hon hjälpte polisen med utredningen om mordet på Engla – ett fall som ju löstes. Bättre reklam kunde hon knappast ha önskat sig.


Andra bloggar om: , , . Intressant?

Etiketter: , ,

4 Comments:

Anonymous Oskar skrev...

Oj. Läskigt att någon med en så ful hemsida får hjälpa polisen i en utredning.

den 27 april 2008 19:10  
Anonymous Rolf skrev...

Det finns inget äkta medium. Enbart mer eller mindre manipulativa människor som förvirrat tror de är detta.

den 14 maj 2008 08:42  
Anonymous Anonymous skrev...

jag har själv varit hos en medium och fick kontakt med en gammal klasskamrat som dog för flera år sen i mitt hemland. hur kunde mediumet beskriva honom och veta hur han hade gått bort ? svara på det istället och döm inte innan om du inte vet. du kanske skulle själv gå och prova hos en medium så ändrar du din uppfattning. då får du nog med bevis att dom faktiskt har kontakt med andarna.

den 16 maj 2008 12:11  
Anonymous Måns skrev...

Det vanliga vid ett samtal med ett så kallat medium är att det är besökaren som förser mediet med information- inte tvärtom. Mediet ställer ledande frågor och fyller i efterhand på samtalet genom att mer eller mindre upprepa det som besökaren har sagt. Läs lite om cold reading och suggestion och fundera på om det kan vara någon av de sakerna du egentligen stötte på i ditt samtal med mediet.

den 16 maj 2008 12:39  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka