den 16 juni 2007

Olika tips i SvD

Köksdelen av dagens SvD har en läsvärd artikel där Lisa Förare Winbladh (från bland annat Tasteline och bloggen Matälskaren) skriver om olika lyxsalter. Artikeln finns när detta skrivs (ännu?) inte på webben, men var åtminstone för mig lite extra rolig läsning eftersom hon skriver om mina texter om Himalayasaltet.

Inte fullt så upphetsande var artikeln på sidan bredvid – Smart mat gynnar kroppen. Där tipsar man om olika ”intelligenta råvaror som kan skapa hälsa på ett naturligt vis”, och jag måste säga att jag är försiktigt skeptisk till hur effektiva de presenterade livsmedlen egentligen är (deras påstådda effekter är i många fall dåligt dokumenterade, se exempelvis gojibären, och aprikoskärnorna stoppades i New York på grund av den höga cyanidhalten, som tidningen i och för sig varnar för).

Det som dock mest fångade min uppmärksamhet var att SvD i artikeln länkar till, och intervjuar en representant för, Center för energimedicin, en organisation som sysslar med magnetterapi, homeopati, osteopati, akupunktur, healing och andra metoder med ingen eller obevisad effekt – bland annat den energimedicin som SvD hade en artikelserie om i höstas (se mitt blogginlägg samt en utmärkt kritisk granskning av artiklarna i tidningen Folkvett). Det är den organisationen som tycks komma med mattipsen, varför en liten varningsflagga kan vara på sin plats: de är inte direkt kända för att ha stöd för sina påståenden.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Anonymous Lisa skrev...

Ja, suck. Redaktörerna på Svenskans feature är superduktiga på allt utom faktakoll och kritiskt tänkande.

den 18 juni 2007 20:17  
Anonymous Jessika skrev...

Det var nåt kvinnomagasin jag läste hos sjukgymnasten häromdagen som hade en artikeln om gojibär (wolfberries). Nåt hälsoställe ville ha 99 kr för 100 gram. Jag föreslog att man uppsökte en asiatisk butik och betalade 28 kr för 170 gram och istället för att knapra det som hälsokost äter det som mat. Tidningen spottade ut färdiga mallar för hur bra bären är, bara proppfulla av antioxidanter liksom.

den 27 juni 2007 17:38  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka