den 25 april 2007

Uppdatering om Himalayasaltet

En kort uppdatering om vad som har hänt efter min granskning av Himalayasaltet:

Örtapoteket tycks ha stängt himalayasalt.se och tagit bort påståendena om hälsoeffekter från sin webbutik.

re-fresh har ändrat i delar av sin text, men står fast vid åsikten om att saltet kan ha fantastiska effekter (även om de inte uttalar sig lika definitivt om effekterna).

Kloka gubben och sanslösa tanten har i sitt nyhetsbrev kritiserat granskningen. Förutom att förklara att saltet fungerar ”ungefär på samma sätt som homeopatiska medel” (jag skulle vilja lägga till: det vill säga inte alls) och jämföra mina besökare med Bill och Bull (ack så fyndigt) citerar de en del av avslutningen på min första text om saltet:
Ett betydligt billigare sätt att få samma typ av salt som Himalayasaltet är alltså att gå ut på gatan en vinterdag och skrapa upp vägsaltet från vägen.

Kloka gubben kommenterar:
Måns Eriksson vårdslösa påstående ovan utsätter alltså miljontals (sic!) människor för påtagliga och omedelbara risker till liv och lem: Förutom att den som prövar på att följa tipset kompletterar sitt födointag med asfalt- och petroleumprodukter, samt otaliga andra icke undersökta och riskabla kolväteföreningar, fågelspillning, mm så riskerar han att lemlästas eller dödas av den trafik han inte kan ha full kontroll över. Föreställningen att en granskare som sprider sådana råd omkring sig främst vägleds av sin omsorg om en ytterst godtrogen och lättlurad allmänhet , får sig här en allvarlig knäck.


Jag har en svag känsla av att han har missat poängen med min text.


Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: ,

5 Comments:

Anonymous Fredrik skrev...

Oj oj. Bäst att du tänker dig för innan du skriver sådana vårdslösa saker. Kloka gubben har rätt i att jag fick lite ont i magen när jag käkade vägsaltet.

För att citera vidare från Wikipedia.
"Rarely, hypernatremia can result from massive salt ingestion, such as may occur from drinking seawater."

Den föreslagna saltblandningen har ju samma saltkoncentration som Döda Havet, som ju är saltast i världen, typ. Fast som tur är:
"Ordinarily, even a small rise in the serum sodium concentration above the normal range results in a strong sensation of thirst, an increase in free water intake, and correction of the abnormality. Therefore, hypernatremia most often occurs in people such as infants, those with impaired mental status, or the elderly, who may have an intact thirst mechanism but are unable to ask for or obtain water."

Å andra sidan så bör man väl vara hjärnskadad om man går och köper salt för 150 spänn kilot.

den 26 april 2007 01:02  
Anonymous Svante skrev...

Kul att se att ditt blogginlägg fick sådan effekt . Re-fresh har ju backat från många av sina konkreta påståenden och kör nu mer med naturlighetsmarknadsföring. Ett vanligt grepp (inte bara för att sälja hälsokost), och de som är attraherade av "naturliga" produkter lär nog lockas av Himalayasaltet även i fortsättningen.

För övrigt har jag en svag känsla av att kloka gubben och sansösa tanten har missat poängen med en hel massa saker...

den 27 april 2007 01:16  
Anonymous Johan Jansson skrev...

Till Fredrik,
Håller med, men du säger att saltet kostar 150 kr kilot, det stämmer ej. Tyvärr faller du för Kloka gubbens "knep" att marknadsföra påsar som innehåller 900g. Dvs priset är cirka 172 kr/kg. Du kan läsa mer om det i min blogg. Där valde jag att inte länka till dem, men om de läser detta kan de ju svara på varför de inte uppger jämförpriser på sin hemsida. Något de skall göra enligt prisinformationslagen.

Avslutningsvis kan jag konstatera att det mest på deras sida är bluff mer eller mindre. I detta avseende kan man se Måns genomgång av en enda produkt som ett exempel. Även "vitaminbluffen" har avslöjats ett antal gånger tidigare. Se här och här.

Och vad blir lärdomen:
1. Om det låter för bra för att vara sant så är det det!
2. Det finns inga pulver och piller till ett friskare/bättre liv.
3. Det är det "gamla vanliga" som gäller, allt i lagom mängd, träning, mat och dryck.

den 27 april 2007 10:24  
Anonymous Nihonshu skrev...

Hahaha - pseudovetenskapens oändliga bedrägerier och nyttjande av folks enfald upphör aldrig att förvåna. Himalaya-salt...

den 15 juni 2007 03:08  
Anonymous joanna skrev...

jag skulle inte heller ha så stort förtroende för det vad skrivs på Wikipedia

den 3 juli 2007 19:18  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka