den 11 mars 2007

Vatten med känslor till sjöss

Har du ingenting för dig den 25-26 mars? Har du 1100 kr eller mer över i plånboken? Vill du äta ”hälsoinspirerad frukost och lunch” och övernatta i ”fräscha hytter”? Vill du må bra? Nu kan du få det, på en kryssning med följande auktoriteter inom hälsa och välmående:

  • Malin Berghagen, programledare för TV4:s Det okända, ivrigt troende på andar och änglar (hon har ju sett Terry Evans tala med dem!), som på sin hemsida beskriver sig som en ”levnads konstnär”,

  • Anna Skipper, från TV3:s Du är vad du äter, vars dieter har så dåligt vetenskapligt stöd att till och med Aftonbladet lägger märke till det,

  • Dr. Masaru Emoto, som tror att vanligt vatten lever, har ett medvetande och påverkas av våra känslor (se exempelvis JREF, under rubriken Talking to Water)

Res med Birka Cruises på hälsokryssning – en upplevelse för kropp och själ!

(Ovanstående är inte en betald annons – jag skriver om kryssningen enbart för att jag tycker att det verkar vara en så fantastisk grej. Man kan verkligen inte klandra Birka Cruises för ovan nämnda arrangemang – de är ett vinstdrivande företag, och det finns mycket pengar att tjäna på att lura folk!)

Andra bloggar om: , ,

Etiketter:

den 10 mars 2007

Fråga: Varför?

Ibland undrar folk varför jag hetsar upp mig över sådana saker som medier på spökutställningar, matematiska missförstånd och folk som hävdar att det går att läsa någons tankar. Ibland undrar jag själv också – finns det verkligen någon mening med att bry sig? Visst, homeopatiska läkemedel ger ingen hjälp utöver placeboeffekten, men om de ändå därmed kan hjälpa någon är de väl bra? Och att ge någon som sörjer tro och hopp genom en seans kan väl vara ett sätt att hjälpa? Inte ska jag väl kritisera dem som vill förgylla den grå vardagen med lite spänning och magi? Varför förstöra för andra med min tråkiga skepticism?

Sedan ser jag något pseudovetenskapligt, och minns faran med att inte tänka kritiskt, faran med okunskap, faran med att låta pseudovetenskapens kvacksalvare, bedragare och charlataner tala oemotsagda. Jag minns att man inte får harmlöst nonsens utan farligt nonsens på köpet. Jag minns att det farligaste vi kan göra är att sluta ställa frågor. Och framförallt minns jag att:

Anledningen till att jag hetsar upp mig över skrock och lögner är att det enda alternativet, ett alternativ som jag aldrig kommer att acceptera, är saker som det här.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: