den 3 april 2009

På jättars axlar har flyttat

På jättars axlar har nu flyttat till en ny och kortare adress: www.mje.se/blogg. Uppdatera gärna bokmärken och länkar! Den som följer bloggen via en flödesläsare hittar numera atom-flödet på www.mje.se/blogg/atom.xml.

Alla gamla texter och kommentarer har flyttats med till den nya adressen. Flera nya inlägg är på gång och det första dyker upp i början av nästan vecka.

Etiketter:

den 12 februari 2007

Snart tillbaka...

Som flera har påpekat har På jättars axlar stått stilla ett litet tag nu. Jag har varit upptagen med en del andra saker på sistone och därför inte haft tid att skriva något. Men ett helt gäng inlägg är på gång - och så snart jag har lust och ork skall jag återkomma med tankar kring nya sätt att förmedla populärvetenskap, dåliga detektiver, talet e och någonting som du nog helst inte vill ha i maten. På återseende!

Etiketter:

den 8 januari 2007

Rättelse om Grand Canyon

En rättelse: under rubriken Bush, Grand Canyon och kondomer påstod jag att turistguiderna vid Grand Canyon inte får uttala sig om kanjonens ålder var fel. Detta stämmer inte. Jag, och många andra med mig, missförstod pressmeddelandet från PEER som den delen av blogginlägget grundade sig på. Phil Plait på Bad Astronomy reder ut missförståndet här.

Etiketter: , , , ,

den 30 december 2006

2006 i backspegeln

Det här blir någon slags nyårstext - några länkar och en kortkort tillbakablick på några saker som jag bloggat om under året.

Vackrast på himlen:
måste, åtminstone sett genom mitt teleskop, ha varit Ringnebulosan i stjärnbilden Lyran. Att sådant ögongodis också kan ge en känsla för ens egen plats i universum gör teleskoptittandet till ett riktigt nöje. Alla som har det allra minsta intresse för astronomi måste appropå det ta en titt på Bad Astronomy's lista över 2006 års 10 bästa astronomibilder. Samma blogg länkar också till den här sidan, som har otroligt vackra bilder på moln.

Strålande politik: SL införde telefonfria vagnar, delvis med elallergiker i åtanke (vilket verkar en smula förvirrat, eftersom tunnelbanan går på el). Miljöpartiet vurmade även de för elallergikerna och bestämde sig för att kämpa för inrättandet av lågstrålningszoner. Vad både SL och mp missat var att elallergi är en psykosomatisk sjukdom och att lågstrålningszoner på sin höjd hjälper elallergiker på samma sätt som sockerpiller hjälper cancersjuka - vilket förresten är en liknelse som gör att vi drar oss till minnes att mobiltelefoner inte ger dig cancer.

Årets förvillare: vill jag kalla min egen morgontidning - Svenska Dagbladet. I artikelserien om energimedicin lät man en förespråkare för pseudovetenskap som skor sig på sjuka människor breda ut sig på fyra helsidesuppslag, oemotsagd. I november passade tidningen dessutom på att, i direkt motsats till vad all känd vetenskap säger, rapportera att medier kan tala med de döda. Mer om det nedan.

Årets mest skrämmande trend: är den ökade (?) förekomsten av olika typer av medier som påstår sig ha övernaturliga förmågor. Under året har de poppat upp precis överallt. Åtskilliga dokumentära (=hårt klippta, okritiska och vinklade) serier (på bland annat diverse olika TV4-kanaler och Discovery channel) har sänts, och både SVT och TV4 sänder dramaserier med medier i huvudrollerna. Men de syns inte bara på TV - de har också dykt upp i seriösa dagstidningar och på Stockholms stadsmuseum, där man lät medier utforma och delta i en utställning om döden. När jag kritiserade SvD och museet, på grund av den okritiska artikeln och mediernas närvaro på utställningen, lät både journalisten och museets utställningschef kritiken rinna av dem utan eftertanke. Det bekommer dem inte att museet och tidningen bidrar till att sprida vidskepelse, eller att man låter bedragare lura av sörjande pengar. För det är precis det som det rör sig om - det kostade 590 kr att delta vid seanserna med Pehr Trollsveden, pengar som folk i god tro betalade för att höra Trollsveden ljuga fram hälsningar från deras avlida nära och kära. Att Stockholms kommun kan stå bakom något sådant är ofattbart och oacceptabelt. Ett av medierna som deltog i utställningen, Rosita Johansson, bestämde sig innan jul för att kommentera den text jag skrivit om utställningen. När jag föreslog att hon skulle låta sin påstådda förmåga testas blev hon märkligt nog genast tyst.

Mina absoluta favoritbloggar 2006: är, utan inbördes ordning:
  • Approximation, som blandar politik och teknik i riktigt välskrivna inlägg. Alltid intressant, allt genomtänkt, alltid välskrivet.
  • argumentum ad ignorantiam, som viftar med förnuftets fana och slåss mot vidskepelse och vanföreställningar. Nihonshu, som skriver bloggen, står ganska långt från mig politiskt i många frågor. Jag tror att det är väldigt viktigt att ständigt pröva och vara beredd att omvärdera sina åsikter, och läser därför också gärna hans välformulerade politiska inlägg.
  • Adopt a microbe, som med underbara bilder och texter i stil med "Hello there. You can call me H. pylori. I am a helical Gram Negative rod. I live in the mucous layer of the stomach. I am famous for causing duodenal and gastric ulcers by making the stomach secrete lots of acid." gör en populärvetenskapliga kulturgärning.
Det var allt för i år. Vi ses igen år 2007, då jag satsar på att vara jättejobbig mot alla som utövar pseudovetenskap, skriva betydligt mer om matematik och skapa världsfred. Räknar med att lyckas med minst två av tre. Gott nytt år!

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

den 23 december 2006

God jul!

God jul allesammans, både ni som är nära och ni som är långt borta! Själv hoppas jag på att vi får snö snart, men framförallt på många molnfria nätter nu i jul, så att jag får gott om tillfällen att släpa ut mitt teleskop och kika lite på stjärnhimlen.

Missa förresten inte att "mediet" Rosita Johansson, har svarat på min kritik i inlägget Spöken på Stockholms stadsmuseum, och jag därför har uppmanat henne att låta testa sin påstådda förmåga. Blir spännande att se om hon svarar.

Etiketter:

den 10 december 2006

Ett litet uppskjut för en människa...

Mitt i natten väcks jag av min mobiltelefon. Övertygad om att det är väckarklockealarmet snubblar jag upp ur sängen, och blir milt sagt förvånad när jag slänger ett öga på min klockradio, som med röda siffror visar 02:44. När jag svarar i telefonen är det min bror som ringer, för att se till att jag inte missar uppskjutningen av rymdfärjan. Så fort jag har lagt på luren slår jag på TV:n, med 15 sekunder kvar till liftoff, och fortfarande yrvaken ser jag på när Discovery i ett lysande moln av rök lämnar moder Jord för att ge sig ut på den etthundrasjuttonde rymdfärjeflygningen.

Ten... nine... eight... we have a go for main engine start... five... four... three... two... one... booster ignition and liftoff of the Space Shuttle Discovery, lighting up the night-time sky as we continue building the International Space Station.

Lycka till, Christer!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

den 27 augusti 2006

Ny hemsida

I brist på andra nöjen har jag ägnat kvällen åt att göra om min hemsida. Lite nya färger, lite nya avdelningar, lite nytt innehåll. Kika gärna runt och kommentera!

Just nu ligger jag lågt på bloggfronten, eftersom jag har fullt upp med att vara fadder på naturvetarprogrammets nollning. Det har varit en intensiv och väldigt väldigt rolig första vecka, och jag ser nu fram emot den andra halvan av nollningen. I veckan som kommer blir det bland annat karaoke, idrottsdag och utgång på nation. En utmärkt uppvärmning inför kursstarterna den fjärde september!

Etiketter:

den 19 augusti 2006

Krångel med feeden

Min nya fina Atom 1.0-feed blev inte långlivad, eftersom bloggportalerna inte ville läsa den... Feed-adressen är därför återigen http://home.student.uu.se/maer5745/atom.xml. Om någon har några tips på hur man kan få bloggportaler att läsa en feed som är i php-format så tar jag tacksamt emot dem.

Etiketter:

den 18 augusti 2006

Ny feed, sci-fi Google och gammal skräck

Jag sitter och leker ihop en ny hemsida, och passar därför på att tjuvstarta genom att uppdatera min bloggfeed till Atom 1.0. Det innebär att den nya url:en till feeden är http://home.student.uu.se/maer5745/atom.php

Dagens två lästips är för övrigt det här blogginlägget om kopplingar mellan Google och Star Trek och novellen Memory av H.P. Lovecraft.

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: ,

den 14 augusti 2006

Säsongens första äppelpaj

Idag plockade min bror och min far säsongens första äpplen ute i trädgården, och bakade en härlig äppelpaj. Det får också bli startskottet för mitt bloggande efter sommaruppehållet.

Nu i veckan flyttar jag tillbaka till Uppsala. Ska bli kul att återvända till kompisarna, studierna och korridorsrummet. Ser fram emot att snacka skit på Kalmars nation, att lära mig mer om linjära rum, arbetet med matematiska studierådet och nya äventyr för Stene och Elmos. Det här kan bli en riktigt bra höst...

Pang! Starten har gått för höstbloggandet. Snart är det val, och därför gissar jag att jag kommer slänga ur mig en hel del om politik de närmsta veckorna. Den som lever får se...

Etiketter:

den 26 juni 2006

Första dagen på jobbet

I dag var den första dagen på mitt sommarjobb som trädgårdsarbetare i Sundsvall. Mina händer är fortfarande jordiga trots otaliga handtvättar och en lång dusch. Har långsamt börjat acceptera att de inte kommer bli sitt vanliga rena jag på mer än en månad.

Idag har jag bland annat:
- Kört bil med släp för första gången. Vilket snabbt blir ganska knepigt när man försöker backa.
- Rensat ogräs utan handskar.
- Under utförande av ovan nämnda aktivitet upptäckt att tistlar har taggar längs hela stjälken (dock ej längs roten, så tricket är att vicka lite på dem med foten så att man kommer åt roten!).
- Gjort i ordning stora urnor med blommor åt rika tyskar på en lyxkryssare.
- Ätit en dadel.

Idag har jag sett:
- 1 lyxkryssare
- 2 hästar
- 1 katt
- 4 kameler
- 1 kille vid en bankomat som såg ut som Wayne Rooney

Samtidigt, någon annanstans: är Lena och David på Roskildefestivalen. Avundsjuk i smyg.
Dagens lättnad: kaffedrickare har större chans att överleva ett atombombskrig.
Dagens ord: snigelhjälm (det har varit dagens ord hela den senaste veckan).

Etiketter:

den 20 juni 2006

Bara en till...

Matematikern i mig kunde inte motstå frestelsen: här är ett liten sida som löser andragradsekvationer...

Jag blir mer och mer förälskad i GWT.

Etiketter: ,

den 19 juni 2006

Om primtal och webben

Ajax är ett hett modeord bland webbutvecklare i dag. Kombinationen av JavaScript och XML ger häftiga dynamiska sidor som visar oss hur framtidens (eller kanske nutidens?) webb kommer att se ut.

JavaScript är dock pest att koda, vilket det goda folket på Google tagit fasta på. Deras Google Web Toolkit (GWT) konverterar Javakod till JavaScript och HTML, och gör Ajax-utvecklande väldigt mycket enklare. Tack Google!

Själv har jag suttit och lekt med GWT hela eftermiddagen. En av de saker jag gjorde var ett program som jag kallar Primtalsundersökaren. En livsnödvändig liten sak som jag ärligt talat inte förstår hur miljontals surfare har kunnat leva utan... *host*

Etiketter: ,

den 11 juni 2006

Va?

0-0 mot ett Trinidad & Tobago som spelade med sin andremålvakt och en man mindre en hel halvlek? Inte coolt.

Etiketter:

den 8 juni 2006

Fotbollsfeber

VM närmar sig. Fotbolls-VM alltså, det enda VM som egentligen räknas. Tyskarna har lagt spelschemat på ett sådant sätt att man kan titta på fotboll från klockan 15 till midnatt nästan varenda dag från och med fredag. Jisses - jag kommer inte få någonting vettigt gjort överhuvudtaget den närmsta månaden. Möjligtvis kan jag slita mig för att själv sparka lite boll med kompisarna, men till och med det är tveksamt.

I går sände SVT ett fotbollsprogram med en krystat rolig John Cleese. Hans sidekick var fånig och skämtens poänger uppenbara redan i början av hans monologer. Cleeses skämtsamma Bushkritik var väl inte direkt fulländad den heller (och vad tusan hade den att göra i ett program om fotboll, till synes sponsrat av Fifa?). Fast det var kul att se Pelé och Beckenbauer - och lite mer otippade Henry Kissinger (f.d. amerikansk utrikesminister) och David Stewart (från Eurythmics) - prata fotboll.

Somliga har som mål att leva hårt och dö unga. Eller åtminstone lysa kraftigt under en kort tid. Killarna bakom VM-blogg 06 verkar ha en sådan vision med sitt skrivande. Missa inte deras utseende-elva (Shrek och Åsnan, hoho)!

Etiketter:

den 3 juni 2006

Besvärande kreativitet

Ibland när jag sitter och jobbar med något webbprojekt får jag en idé som inte riktigt passar in i det jag håller på med just för tillfället. För det allra mesta självdör de här idéerna, men en del hänger kvar och blir faktiskt genomförda.

A different view blev namnet på en idé som ploppade upp och störde mig i mitt arbete i dag. Jag tycker själv om att läsa korta berättelser på nätet, och rebellen i mig (hah!) tycker att fler sajter borde scrolla i sidled istället för, som brukligt är, i höjdled. Det här namnlösa lilla verket är också någon slags berättelse. Eller flera väldigt korta kanske. Missa inte den halvgömda länken som så att säga får berättelsen att skifta färg.

På måndag vänder jag hem till Borlänge för sommaren. Tråkigt att skiljas från Uppsalavännerna, men riktigt roligt att återse alla där hemma i Dalarna. Att komma hem är en märkligt bitterljuv känsla.

Etiketter:

den 5 april 2006

Musik för påskfirare

Snart är det påsk. Påsk rimmar på kiosk, i kiosker köper man tidningar och en del tidningar handlar om musik. Därför tänker jag nu tipsa om några skivor som alla måste lyssna på.

Sufjan Stevens - Illinois
22 låtar ihopklämda på en timme och fjorton minuter. Bara det borde vara anledning nog att köpa den här skivan... Sufjan Stevens gör tillbakalutad naiv countrydoftande pop med halvmärkliga texter och fantastiska namn på sina alster. Eller vad sägs om låttitlar som A Short Reprise for Mary Todd, Who Went Insane, But for Very Good Reasons och A Conjunction of Drones Simulating the Way in Which Sufjan Stevens Has an Existential Crisis in the Great Godfrey Maze? Den här skivan går varm i mina hörlurar just nu, och är utan tvekan bland de bästa plattorna som släpptes förra året.

Rufus Wainwright - Want One
Rufus Wainwright var med i SVT:s Musikbyrån för några veckor sedan. Han är tydligen en av ledargestalterna för någon slags gaymusikrörelse i New York. Want One är i alla fall en riktigt trevlig platta, med singer/songwriter-aktiga låtar som växlar mellan det finstämda och det bombastiska. Dessutom har Rufus en röst att dö för, och hans melodier för tankarna till tidiga Radiohead. Då kan det liksom inte gå fel...

Goran Bregovic - Black Cat, White Cat (soundtrack)
Svart katt, vit katt är en lätt hysterisk men väldigt väldigt bra film om några småskojare som bor vid floden Danube. Tempot, den underbara historien och de udda karaktärerna gör filmen riktigt sevärd. Soundtracket är stundtals lika galet upptempo och skulle nog vara den perfekta bakgrundsmusiken på nästan vilken fest som helst. Omba-omba-blås, serbisk sång och blixtrande snabba stränginstrument gör den här skivan helt oumbärlig. Se filmen, lyssna på skivan och göm alla dina pengar i ett dragspel.

Björk - Medúlla
Nånstans halvvägs genom inspelningen av Medúlla insåg Björk att hon nog inte ville ha några instrument med på skivan. Resultatet blev en skiva som helst ska avnjutas mitt i natten med hörlurar och mycket koncentration. Med Björks märkliga röst och texter, beatboxare, körer och strupsång skapas ett ljudlandskap som kort och gott gör det här albumet till ett måste i var mans skivsamling. Det är bara att konstatera: allt Björk gör blir automatiskt bra, hur konstiga ursprungsidéerna än är.

Etiketter: ,