den 30 december 2006

2006 i backspegeln

Det här blir någon slags nyårstext - några länkar och en kortkort tillbakablick på några saker som jag bloggat om under året.

Vackrast på himlen:
måste, åtminstone sett genom mitt teleskop, ha varit Ringnebulosan i stjärnbilden Lyran. Att sådant ögongodis också kan ge en känsla för ens egen plats i universum gör teleskoptittandet till ett riktigt nöje. Alla som har det allra minsta intresse för astronomi måste appropå det ta en titt på Bad Astronomy's lista över 2006 års 10 bästa astronomibilder. Samma blogg länkar också till den här sidan, som har otroligt vackra bilder på moln.

Strålande politik: SL införde telefonfria vagnar, delvis med elallergiker i åtanke (vilket verkar en smula förvirrat, eftersom tunnelbanan går på el). Miljöpartiet vurmade även de för elallergikerna och bestämde sig för att kämpa för inrättandet av lågstrålningszoner. Vad både SL och mp missat var att elallergi är en psykosomatisk sjukdom och att lågstrålningszoner på sin höjd hjälper elallergiker på samma sätt som sockerpiller hjälper cancersjuka - vilket förresten är en liknelse som gör att vi drar oss till minnes att mobiltelefoner inte ger dig cancer.

Årets förvillare: vill jag kalla min egen morgontidning - Svenska Dagbladet. I artikelserien om energimedicin lät man en förespråkare för pseudovetenskap som skor sig på sjuka människor breda ut sig på fyra helsidesuppslag, oemotsagd. I november passade tidningen dessutom på att, i direkt motsats till vad all känd vetenskap säger, rapportera att medier kan tala med de döda. Mer om det nedan.

Årets mest skrämmande trend: är den ökade (?) förekomsten av olika typer av medier som påstår sig ha övernaturliga förmågor. Under året har de poppat upp precis överallt. Åtskilliga dokumentära (=hårt klippta, okritiska och vinklade) serier (på bland annat diverse olika TV4-kanaler och Discovery channel) har sänts, och både SVT och TV4 sänder dramaserier med medier i huvudrollerna. Men de syns inte bara på TV - de har också dykt upp i seriösa dagstidningar och på Stockholms stadsmuseum, där man lät medier utforma och delta i en utställning om döden. När jag kritiserade SvD och museet, på grund av den okritiska artikeln och mediernas närvaro på utställningen, lät både journalisten och museets utställningschef kritiken rinna av dem utan eftertanke. Det bekommer dem inte att museet och tidningen bidrar till att sprida vidskepelse, eller att man låter bedragare lura av sörjande pengar. För det är precis det som det rör sig om - det kostade 590 kr att delta vid seanserna med Pehr Trollsveden, pengar som folk i god tro betalade för att höra Trollsveden ljuga fram hälsningar från deras avlida nära och kära. Att Stockholms kommun kan stå bakom något sådant är ofattbart och oacceptabelt. Ett av medierna som deltog i utställningen, Rosita Johansson, bestämde sig innan jul för att kommentera den text jag skrivit om utställningen. När jag föreslog att hon skulle låta sin påstådda förmåga testas blev hon märkligt nog genast tyst.

Mina absoluta favoritbloggar 2006: är, utan inbördes ordning:
  • Approximation, som blandar politik och teknik i riktigt välskrivna inlägg. Alltid intressant, allt genomtänkt, alltid välskrivet.
  • argumentum ad ignorantiam, som viftar med förnuftets fana och slåss mot vidskepelse och vanföreställningar. Nihonshu, som skriver bloggen, står ganska långt från mig politiskt i många frågor. Jag tror att det är väldigt viktigt att ständigt pröva och vara beredd att omvärdera sina åsikter, och läser därför också gärna hans välformulerade politiska inlägg.
  • Adopt a microbe, som med underbara bilder och texter i stil med "Hello there. You can call me H. pylori. I am a helical Gram Negative rod. I live in the mucous layer of the stomach. I am famous for causing duodenal and gastric ulcers by making the stomach secrete lots of acid." gör en populärvetenskapliga kulturgärning.
Det var allt för i år. Vi ses igen år 2007, då jag satsar på att vara jättejobbig mot alla som utövar pseudovetenskap, skriva betydligt mer om matematik och skapa världsfred. Räknar med att lyckas med minst två av tre. Gott nytt år!

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Nihonshu skrev...

Ah! Tack för det snälla omnämnandet! Jag diggar din blogg med! Ja politiskt kan nog även jag konstatera att vi inte har samma syn på saker och ting - men man kan inte få allt i livet och hur trist vore allt om alla tyckte likadant.

Gott nytt år!

den 2 januari 2007 15:07  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka