den 30 december 2006

2006 i backspegeln

Det här blir någon slags nyårstext - några länkar och en kortkort tillbakablick på några saker som jag bloggat om under året.

Vackrast på himlen:
måste, åtminstone sett genom mitt teleskop, ha varit Ringnebulosan i stjärnbilden Lyran. Att sådant ögongodis också kan ge en känsla för ens egen plats i universum gör teleskoptittandet till ett riktigt nöje. Alla som har det allra minsta intresse för astronomi måste appropå det ta en titt på Bad Astronomy's lista över 2006 års 10 bästa astronomibilder. Samma blogg länkar också till den här sidan, som har otroligt vackra bilder på moln.

Strålande politik: SL införde telefonfria vagnar, delvis med elallergiker i åtanke (vilket verkar en smula förvirrat, eftersom tunnelbanan går på el). Miljöpartiet vurmade även de för elallergikerna och bestämde sig för att kämpa för inrättandet av lågstrålningszoner. Vad både SL och mp missat var att elallergi är en psykosomatisk sjukdom och att lågstrålningszoner på sin höjd hjälper elallergiker på samma sätt som sockerpiller hjälper cancersjuka - vilket förresten är en liknelse som gör att vi drar oss till minnes att mobiltelefoner inte ger dig cancer.

Årets förvillare: vill jag kalla min egen morgontidning - Svenska Dagbladet. I artikelserien om energimedicin lät man en förespråkare för pseudovetenskap som skor sig på sjuka människor breda ut sig på fyra helsidesuppslag, oemotsagd. I november passade tidningen dessutom på att, i direkt motsats till vad all känd vetenskap säger, rapportera att medier kan tala med de döda. Mer om det nedan.

Årets mest skrämmande trend: är den ökade (?) förekomsten av olika typer av medier som påstår sig ha övernaturliga förmågor. Under året har de poppat upp precis överallt. Åtskilliga dokumentära (=hårt klippta, okritiska och vinklade) serier (på bland annat diverse olika TV4-kanaler och Discovery channel) har sänts, och både SVT och TV4 sänder dramaserier med medier i huvudrollerna. Men de syns inte bara på TV - de har också dykt upp i seriösa dagstidningar och på Stockholms stadsmuseum, där man lät medier utforma och delta i en utställning om döden. När jag kritiserade SvD och museet, på grund av den okritiska artikeln och mediernas närvaro på utställningen, lät både journalisten och museets utställningschef kritiken rinna av dem utan eftertanke. Det bekommer dem inte att museet och tidningen bidrar till att sprida vidskepelse, eller att man låter bedragare lura av sörjande pengar. För det är precis det som det rör sig om - det kostade 590 kr att delta vid seanserna med Pehr Trollsveden, pengar som folk i god tro betalade för att höra Trollsveden ljuga fram hälsningar från deras avlida nära och kära. Att Stockholms kommun kan stå bakom något sådant är ofattbart och oacceptabelt. Ett av medierna som deltog i utställningen, Rosita Johansson, bestämde sig innan jul för att kommentera den text jag skrivit om utställningen. När jag föreslog att hon skulle låta sin påstådda förmåga testas blev hon märkligt nog genast tyst.

Mina absoluta favoritbloggar 2006: är, utan inbördes ordning:
  • Approximation, som blandar politik och teknik i riktigt välskrivna inlägg. Alltid intressant, allt genomtänkt, alltid välskrivet.
  • argumentum ad ignorantiam, som viftar med förnuftets fana och slåss mot vidskepelse och vanföreställningar. Nihonshu, som skriver bloggen, står ganska långt från mig politiskt i många frågor. Jag tror att det är väldigt viktigt att ständigt pröva och vara beredd att omvärdera sina åsikter, och läser därför också gärna hans välformulerade politiska inlägg.
  • Adopt a microbe, som med underbara bilder och texter i stil med "Hello there. You can call me H. pylori. I am a helical Gram Negative rod. I live in the mucous layer of the stomach. I am famous for causing duodenal and gastric ulcers by making the stomach secrete lots of acid." gör en populärvetenskapliga kulturgärning.
Det var allt för i år. Vi ses igen år 2007, då jag satsar på att vara jättejobbig mot alla som utövar pseudovetenskap, skriva betydligt mer om matematik och skapa världsfred. Räknar med att lyckas med minst två av tre. Gott nytt år!

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

den 23 december 2006

God jul!

God jul allesammans, både ni som är nära och ni som är långt borta! Själv hoppas jag på att vi får snö snart, men framförallt på många molnfria nätter nu i jul, så att jag får gott om tillfällen att släpa ut mitt teleskop och kika lite på stjärnhimlen.

Missa förresten inte att "mediet" Rosita Johansson, har svarat på min kritik i inlägget Spöken på Stockholms stadsmuseum, och jag därför har uppmanat henne att låta testa sin påstådda förmåga. Blir spännande att se om hon svarar.

Etiketter:

den 10 december 2006

Ett litet uppskjut för en människa...

Mitt i natten väcks jag av min mobiltelefon. Övertygad om att det är väckarklockealarmet snubblar jag upp ur sängen, och blir milt sagt förvånad när jag slänger ett öga på min klockradio, som med röda siffror visar 02:44. När jag svarar i telefonen är det min bror som ringer, för att se till att jag inte missar uppskjutningen av rymdfärjan. Så fort jag har lagt på luren slår jag på TV:n, med 15 sekunder kvar till liftoff, och fortfarande yrvaken ser jag på när Discovery i ett lysande moln av rök lämnar moder Jord för att ge sig ut på den etthundrasjuttonde rymdfärjeflygningen.

Ten... nine... eight... we have a go for main engine start... five... four... three... two... one... booster ignition and liftoff of the Space Shuttle Discovery, lighting up the night-time sky as we continue building the International Space Station.

Lycka till, Christer!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

den 8 december 2006

Britt delar med noll

SvD rapporterar idag att den brittiske datavetaren dr James Anderson har "löst problemet" med nolldivison. Inom matematiken har man sedan länge accepterat att det inte är möjligt att dela med noll - när man försöker göra det leder det raskt till självmotsägelser och absurditeter (det är exempelvis lätt att "bevisa" att 1=2 genom att dela med noll). När en fysiker stöter på nolldivision i sitt arbete är det ett tydligt tecken på att hon försöker använda en modell på ett område där den inte fungerar.

James Andersons tycker sig lösa problemet genom att hitta på ett nytt tal - "nullity". Han meddelar glatt att det här löser en massa problem och att man inte längre behöver oroa sig för vad ens dator skall hitta på när den stöter på nolldivison: "Föreställ dig att du ska landa ett plan med autopiloten på. Om den delar med noll och datorn slutar fungera så har du stora problem" - men med nullity skall datorer klara av den tidigare omöjliga divisionen.

Redan där är han ute och cyklar litegrann. En dator kan inte hantera alla tal (till exempel har den ju inte tillräckligt mycket minne för att kunna jobba med oändligt långa tal). Därför använder man sig av något som kallas flyttal, där IEEE är den vanligaste standarden, som används av så gott som alla moderna datorer. När man försöker dela med noll hanterar IEEE det genom att ge svaret infinity eller NaN (not a number), lite beroende på situationen. Datorn slutar alltså inte att fungera och med hjälp av de metoder för felhantering som man lär sig i grundläggande programmeringskurser kan man ofta kringgå de eventuella problem som kan uppstå.

BBC presenterar två filmklipp och en artikel där James Anderson förklarar sin "upptäckt". Hans har själv skrivit två artiklar om sin "transreella aritmetik", som återfinns på hans hemsida. Artiklarna har publicerats i Proceedings of SPIE - The International Society for Optical Engineering, som inte är en matematisk tidskrift, och verkar inte ha granskats av matematiker. Resonemangen som förs i dem är märkliga, vilket jag inte är ensam om att tycka. Efter den BBC-artikel som länken ovan pekar på följer en lång rad läsarkommentarer, där Andersons idé sågas.

På Andersons hemsida kan man också lösa att han har hittat en lösning på problemet med hur kropp och själ hänger ihop. Fantastiskt! Inte nog med att han löser ett tusenårigt matematiskt "problem", han har dessutom svaret på en stor (STOR) biologisk/psykologisk/filosofisk fråga. Inte il
la för en enda person, särskilt med tanke på att inget av områdena är det han är utbildad inom...

Skall man lyssna på James Andersons fiffiga nya idéer om hur man kan definiera om division, talsystemet och funktionsbegreppet för att kunna dela med noll? Nej, det ska man inte.

Varför kan man då inte dela med noll? Ett sätt att se på saken är att erinra sig att divisionen är multiplikationens invers - det vill säga - det som multiplikationen gör, gör divisionen ogjort. 2*4=8 och 8/4=2, 3*7=21 och 21/7=3, och så vidare. Vi får alltså så att säga tillbaka det tal vi multiplicerade med. Problemet är att vilket tal som helst *0=0. När man delar med noll kan man därför inte få tillbaka något, eftersom svaret kan vara vad som helst.

En bra förklaring till varför man inte skall dela med noll ges annars av citatet nedan, som jag hittade på webben för något år sedan:
"
If you divide by zero, you end up in Hell. That's all there is to it."

Andra bloggar om: , ,

Etiketter: , ,

den 5 december 2006

Var inte rädd för mobilen

DN skriver idag om en dansk studie av mobiltelefonanvändare, i vilken forskarna konstaterar att det inte verkar finnas något samband mellan användet av mobiltelefon och cancer. Mer forskning kommer att göras på området, men det här är en omfattande studie som, tillsammans med annan forskning som gjorts, pekar på att vi lugnt kan fortsätta att ringa mobilt för 4 kr/minut.

Resultatet borde inte komma som någon överraskning. Mobiltelefoner använder sig av radiovågor vars våglängder ligger nära den strålning som används i en mikrovågsugn. Det är förvisso teoretiskt möjligt att dessa skulle kunna skada våra celler, men innan det hann hända skulle cellerna i området ha värmts upp av strålningen, precis som mat i en mikrovågsugn. Så länge som din tinning inte känns som en nytinad pan pizza kan du alltså vara lugn när du talar i din mobil.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter: ,