den 8 november 2008

Urin i allmänna simbassänger

Det sägs ibland att "efter att ha simmat en timme i en allmän pool har du fått i dig en halv liter urin". En googling hittar snabbt mängder av bloggar som listar påståendet, och det har bland annat nämnts i SVT:s Dr Åsa. Men stämmer det verkligen?

Låt oss ta Centralbadet i Uppsala som ett exempel. Jag skulle uppskatta att poolen är 25 meter lång, 10 meter bred och 3 meter djup (i genomsnitt), vilket ger en volym på 25*10*3=750 kubikmeter eller 750 000 liter.

Låt oss vidare anta att fem personer har kissat i poolen sedan den senast rengjordes. Engelskspråkiga Wikipedia uppger att en urinblåsa kan innehålla 0,4-0,62 liter urin, så vi antar att alla fem personer har släppt ut en halvliter urin var i simbassängen. Det finns i så fall 5*0,5=2,5 liter urin i vattnet.

Andelen urin i bassängen blir då 2,5/750000=0,000003333 liter. Om vi antar att urinet är jämnt fördelat i poolen så måste man då för att få i sig en halvliter urin få i sig mer än 150 000 liter vatten.

Jag upprepar: 150 000 liter vatten på en timme! Det är 2500 liter i minuten, eller 42 liter i sekunden. Vi tar inte upp särskilt mycket vatten genom huden, så intaget måste alltså ske genom munnen. En vidöppen människomun är ungefär en fjärdels kvadratdecimeter, vilket innebär att man måste simma i nästan 17 meter per sekund, ha vidöppen mun och hela tiden svälja allt vatten som kommer in för att lyckas få i sig den där halvlitern urin på en timme.

Slutsats? Man ska nog inte tro på allt man läser, inte ens på internet.

Alternativ slutsats? Om man faktiskt får i sig så mycket urin så är det läge att söka sig till simlandslaget.

Andra sådana här så kallade faktoider kan man hitta på utmärkta faktoider.nu. Ta en titt!

Andra bloggar om: , , , , , . Intressant?

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Mor skrev...

Det var ett intressant och roligt blogginlägg. Då kan jag fortsätta besöka badhuset utan att riskera att få i mig så mycket urin.

den 9 november 2008 10:11  
Anonymous Bengt Axmacher skrev...

Om man nu dessutom är en superbra simmare och försöker sig på konststycket att dricka 150'000 liter vatten på en timme, så kommer när timmen är slut att vara död sedan nästan en timme, men inte av urininblandningen utan av vattnet i sig. Det behövs bara några liter på kort tid, så har osmotiska tryck och jonkoncentrationsförändringar i kroppen ändrat sig långt mer än vi kan klara av.
Det är nog enklare att dricka en halv liter urin outspätt. Inte smakligt, men inte särskilt farligt. Friska njurar gör lätt samma jobb en gång till. Urin från en frisk människa är f ö en steril vätska.

den 5 december 2008 11:38  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka