den 21 januari 2008

Ledde kaliumbrist till rättegångskollaps?

På SvD:s Webb-tv (och DN:s dito) berättar Tito Beltran om sin kollaps under rättegången mot honom. Han säger att han på grund av allergi mot bland annat paprika och lök inte har kunnat äta annat än chips och läsk (och någon macka) de senaste fyra veckorna, vilket har gjort att han har fått en "allvarlig kaliumbrist". Det, tillsammans med något besvär han har med sköldkörteln, gjorde att han bröt samman.

En webbsökning visar att kaliumbrist kan leda till höjt blodtryck, muskelförsvagning och kramper, men att det inte verkar finnas någon anledning till att det skulle få någon att svimma. Bristen är vanligast när man lider av diarré eller kräks mycket under en period. Kalium spelar en viktig roll för att neuronerna i våra hjärnor ska fungera ordentligt, för vattenbalansen och för att hålla blodtrycket nere.

Hur får vi då i oss kalium? Jo, en av våra absolut viktigaste kaliumkällor är... potatis. Så om Tito levt på chips de senaste fyra veckorna borde han rimligen inte ha fått i sig särskilt mycket mindre kalium än vanligt. Ursäkten känns därför en aning krystad. Tomas Bodström bedyrar i videon på SvD:s webbplats att han inte misstänkt Tito Beltran för att iscensätta kollapsen, men med den förklaring som tenoren ger kanske det finns anledning att undra.

Huruvida Tito Beltran är skyldig eller inte har jag ingen aning om. Men att han skulle ha kollapsat på grund av kaliumbrist? Jag är skeptisk.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

Etiketter: , ,

3 Comments:

Anonymous Magnus skrev...

"Huruvida Tito Beltran är skyldig eller inte har jag ingen aning om. Men att han skulle ha kollapsat på grund av kaliumbrist? Jag är skeptisk."

Nej, Beltrans skuld har du nog ingen aning om men att du i denna mening -- i och med att du först utesluter att orsaken till kollapsen är Beltrans diet -- söker koppla kollapsen till frågan om Beltrans skuld visar att ditt inlägg syftar till att framställa kollapsen som ett tecken på Beltrans skuld.

Därmed tar du faktiskt ställning i skuldfrågan, då kollapsen inte alls innebär att Beltrans grad av skuld ökar om nu kaliumbrist inte orsakat kollapsen.

Din implicita koppling i ovan citerad mening innebär alltså att du inte är neutral i målet.

den 22 januari 2008 09:51  
Anonymous Måns skrev...

Det var verkligen inte min avsikt att göra några sådana kopplingar, och det var inte meningen att någon skulle läsa in sådana i det jag skrev. Som sagt så har jag ingen aning om vad han har och inte har gjort, och att jag tvivlar på hans kollapsberättelse ändrar inte på den saken.

den 22 januari 2008 11:06  
Anonymous Anonymous skrev...

Jag kollapsade en gång pga förmodad kaliumbrist.
Hade även då diagnostiserade sköldskörtelstörningar.

Är idag någonstans mellan 30 och 40 o detta skedde för några år sedan.

Hurvida Beltran är skyldig ger jag mig inte i kast med här.

Läs på om medicinska fakta och förstå att människors ofta hälsa är mycket mer komplicerat än vad många verkar förstå.

den 14 september 2008 19:03  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka