den 6 januari 2008

Himalayasalt i tidskrift och på ICA

Under hösten kunde man i tidningen Folkvett läsa en artikel jag skrivit om bluffen med Himalayasalt. Artikeln finns nu publicerad på tidningens hemsida. Förutom en sammanfattning av en del av det jag tidigare har skrivit om saltet här bloggen så innehåller artikeln en granskning av den forskning som har gjorts om Himalayasalt, fler tankar kring dess brytning och en diskussion kring vilken nytta de extra mineralerna i saltet eventuellt kan ha. Ta gärna en titt!

Ungefär samtidigt som artikeln skrevs passade Santa Maria och Falksalt på att lansera Himalayasalt, som tidigare bara sålts hos hälsokostsspecialister, till försäljning i vanliga butiker. I Santa Marias pressmeddelande kan man läsa att det "innehåller över 80 grundämnen", vilket antyder att de inte gjort sig omaket att googla på "himalaysalt" och hitta texten där jag försöker förklara varför påståendet om att det skulle innehålla mer än 80 grundämnen är rent nonsens. Det är en sak när flummiga new age-försäljare pratar om sådant, men när dumheterna kommer från till synes seriösa företag blir den falska marknadsföring de utgör allvarligare. Nu verkar det i och för sig inte gå särskilt bra för deras Himalayasalt - jag har fortfarande inte hittat det på någon butikshylla här i Uppsala. Kanske har åtminstone Sveriges ICA-handlare vett nog att googla innan de tar in nya produkter?

Andra bloggar om: , , , .

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Jonas B skrev...

Vet inte hur det är med ICA, men på Coop Nära i Ekeby säljs det Himalayasalt.

den 6 januari 2008 20:13  
Anonymous Joshua_Tree skrev...

Har vi inte ett livsmedelsverk som borde sätta ner foten när produkter med falsk innehållsförteckning är i omlopp? Eller har de också tittat på Du är vad du äter och tyckt att Anna Skipper (skwäck!) är charmig och övertygande?

den 8 januari 2008 23:38  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka