den 13 augusti 2007

Saltå kvarn och antroposofin

Det ekologiska jordbruket är på framfart. Miljömedvetna konsumenter lägger gärna ut några extra kronor på varor som ligger rätt i tiden och är bättre för naturen. En ekologisk framgångssaga handlar om Saltå kvarn, som på senare tid har uppmärksammats i pressen, bland annat för att deras prisbelönta förpackningar och goda bröd. Företaget, som säljer bland annat bönor, frukt, müsli, mjöl, bröd och juice, ekologiskt eller biodynamiskt odlat, omsatte förra året 75 miljoner kronor. Mellan hyllningsartiklarna och prisutdelningarna kan det därför vara på sin plats att ta sig en titt på vad det biodynamiska jordbruket egentligen går ut på.

Prisbelönta förpackningar

Saltå kvarn ägs till största delen av ett 15-tal antroposofiska stiftelser. Antroposofin växte fram under början av1900-talet ur österrikaren Rudolf Steiners idéer. Steiner ansåg sig genom meditation få kunskap från en kosmisk minnesbank, och hans bidrag till världen inkluderar den antroposofiska medicinen, som bland annat till stor del bygger på homeopati (en medicinsk lära utan verklighetsförankring, vars läkemedel inte har bättre effekt än sockerpiller), och den kritiserade Waldorfpedagogiken (som Uppsalabloggaren theWitch har skrivit om sina erfarenheter av i en rad läsvärda bloggposter). Steiner, som lärde att människan funnits på jorden ända sedan dess skapelse, talade även om reinkarnation, Atlantis, astralkroppar och andra pseudovetenskapliga idéer.

Den något märkliga biodynamiska odlingen är även den sprungen ur Steiners kosmiska minnesbank. Grundtanken är att man skall driva ett ekologiskt jordbruk, där man skall bygga upp ett eget kretslopp på gården. Man är emot konstgödsel och användandet av kemikalier och strävar efter att få en balans i jordbruket. Mat som kommer från biodynamiskt odlade råvaror kan få bli Demeter-märkta (ett biodynamiskt alternativ till KRAV-märkningen).

Det är i Demeter-reglerna för biodynamisk odling som vi hittar den första märkligheten. På sidan 18, under rubriken 5.8. Behandling av djur med läkemedel/hälsojournal, står tydligt att ”biologiska, antroposofiska, homeopatiska och andra naturläkeåtgärder är att föredra [framför] kemisk-syntetiska läkemedel och antibiotika”. Djurvännen torde bli förskräckt – istället för att ge sjuka djur fungerande läkemedel skall den biodynamiske bonden välja att ge verkningslösa kurer och därmed förlänga djurens lidande.

Kanske ännu märkligare, men mindre harmfullt, blir det när vi tittar på den biodynamiska såkalendern, som säger att man skall så, skörda och arbeta efter månens och stjärnornas rörelser. Idéerna är i mångt och mycket desamma som de bakom en av våra mest kända vidskepelser, astrologin. Det är också dessa himlavalvets rörelser som avgör när man på ett närmast alkemiskt sätt skall tillverka de olika preparat som fungerar som gödsel, och som anses vara en väldigt central del av jordbruket.

Intressant att notera är också att den biodynamiska odlingen bygger på den vitalistiska tanken om att det finns stora skillnader mellan kemin hos levande och död materia. Man tror att den besjälade materien på något sätt skulle fungera annorlunda än den döda – en tanke som sedan länge har passerats till vetenskapens kabinett över kuriösa felaktiga idéer.

Antroposofin, Saltå kvarns verksamhet och den biodynamiska odlingen har sin grund i många vidskepliga och oriktiga idéer. Det skall poängteras att alla idéer inte är fel – tvärtom har man många fina idéer om djur och natur. De menar väl men missar målet. Så länge man fortsätter att ge sjuka djur verkningslös medicin är därför varor från vanliga ekologiska jordbruk utan tvekan att föredra.

Uppdatering 2009-03-13: en fortsättningen på den här texten finns nu här.

Vidare läsning finns hos tidskriften Folkvett, som flera gånger har uppmärksammat antroposofin från ett kritiskt perspektiv. Bland annat har man berättat om användandet av flådda sorkar i jordbruk och nedgrävda urinblåsor i medicin, Rudolf Steiners raslära och antroposofisk medicin.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , . intressant?

Etiketter: ,

16 Comments:

Anonymous Jah Hollis skrev...

Dom bakar i alla fall väldigt gott bröd. Och så länge dom gör det får dom väl hålla på med vilket hokus-pokus dom vill.
Jag tror inte dom som gillar Skogaholms märker vad som rör sig i skallen på dom som bakar deras bröd.
Bara som jämförelse.
Och vad det har att göra med sjuka djur går mig förbi.

den 13 augusti 2007 23:59  
Anonymous Måns skrev...

Samma jordbruk som odlar det som såsmåningom blir mjöl till brödet har även djur. Som alltså inte rekommenderas få fungerande mediciner om de är sjuka. I förlängningen är det därmed det som man stödjer om man köper biodynamiskt odlat.

den 14 augusti 2007 08:43  
Anonymous Gustav skrev...

Hej Måns!
Jag glömde att fråga om addressen till din blogg, men du var ganska lättgooglad.

Här skrev jag någon sorts kommentar om att välja det minst dåliga och så vidare, men det var egentligen inte kommentera texten jag skulle göra (utan säga "hej!"), så det hela blev ganska pladdrigt. lite som detta.

den 17 augusti 2007 01:35  
Anonymous ArchAsa skrev...

Bra skrivet. Jag blir oerhört trött på hur de goda grundideerna om vettigt jordbruk och god hantering av djur så ofta kidnappas av makalöst flummiga kvasi-religiösa ideologer. Risken är att detta kan ge industri-lobbyn vapen att motstå de förändringar på det ekologiska området som måste införas.

Reste i Indien med en tjej som försökte kurera sin diarré med homeopati - man kan ju gissa hur bra det gick. Hon fick till slut dysenteri av sitt försvagade immunsystem och fick åka hem. Fröken Antibiotika reste runt i Asien i två månader till. (och som om inte nästan all medicin i grund och botten är organisk ursprungligen...)

den 17 augusti 2007 09:21  
Anonymous Nineve skrev...

Hej!
Tänkte bara berätta att jag tänkte skriva ett inlägg om det gamla förbundet som svar på din fråga om Bibelreferenser....kommer kanske ikväll men förmodligen i morgon.

den 29 augusti 2007 10:59  
Anonymous Nineve skrev...

Hej nu har jag skrivit ett inlägg som svar på din fråga om bibeltexter om det gamla förbundet...finns givetvis mer att läsa...men en kort intro i gamla förbundet. http://nineves.blogspot.com/2007/08/tror-inte-kristna-p-hela-bibeln-ii.html

den 2 september 2007 13:48  
Anonymous Dumbas skrev...

Hm. Jag är inte antroposof men tycker att det blir lite lustigt att du börjar att berätta om Saltå som en "ekologisk framgångssaga" och sedan raljerar lite om deras biodynamiska odlingsmetod. Jag finner inte det stället där du finner att den biodynamiska odlingsmetoden INTE är ekologisk? Om man sår enligt månens cykler eller inte har nog ingenting med ekologin eller inte att göra.

den 10 januari 2008 16:22  
Anonymous Måns skrev...

Du har nog missförstått vad jag skrev, Dumbas. Jag säger inte att deras odling inte är ekologisk. Det jag däremot säger är att de håller på med en del ganska skumma grejor och att deras djurhållning är vedervärdig.

den 10 januari 2008 22:06  
Anonymous NobleBear skrev...

Herregud vilken förnumstig text. Du dömer ut metoder som ovetenskapliga utan att själv hänvisa till en enda vetenskaplig källa eller underbygga dina påståenden på något annat sätt. Rent känslomässiga argument, således. De facto ger deras system utmärkta resultat, såväl avseende råvara, raffinerad produkt och - bevisligen - ekonomisk gångbarhet.

Jag är själv inte antroposof eller "troende" avseende homeopati och antroposofiska odlingsmetoder, men jag är iallafall ödmjuk nog att inse att vissa människor vet saker som jag inte vet - även om de inte bemödat sig att redovisa dem för mig.

den 25 april 2008 10:26  
Anonymous Måns skrev...

Du hittar källorna som länkar i texten, noblebear.

den 25 april 2008 12:08  
Anonymous Kaj skrev...

Tycker att det är jätteintressant att någon bryr sig tillräckligt för att ifrågasätta Antroposofi, biodynamisk odling eller vad som helst egentligen. Om vi inte hade människor som du så skulle mycket idag vara ogranskat och således också okänt och, naturligtvis både på gott och ont, outvecklat. All granskning driver en frågeställning hos alla intressenter inom ett område. Denna frågeställning driver också, enligt min mening, utvecklingen vidare. Det kan självklart vara en utveckling som kan bli vriden av den som skriker mest men jag tror att människor som du är tillräckligt taliga för att det ska bli en balanserad utveckling. Så att utvecklingen blir så rätt som möjligt för så många som möjligt.
En sak som jag funderar över, efter att ha läst din text, är om det verkligen är så bra med konventionell medicin för djur? Är det inte så att även den konventionella medicinen för oss människor har gett oönskade effekter på vår omgivning och oss? Syftar på dessa diskussioner om antibiotikans verkgrad och superbakterier. Alla hormoner som inte går att rengöra eller rensa innan det kommer tillbaka i dricksvattnet? Kan det inte vara likadant för djur på en gård? Vart hamnar dessa rester från konventionella mediciner som används på djur?
Jag bara undrar eftersom jag inte vet.
Men vad jag har hört så verkar ju den biodynamiska odlingen fungera? eller?
*Ville bara få med ett ord och vara med och tycka.. :)*

den 6 juni 2008 09:15  
Anonymous Herr Komplex skrev...

Jag håller med tidigare kommentarer som pekar på det något problematiska att kritisera antroposofin genom att gå omvägen via Saltå kvarn.

Att antroposofisk medicin inte fungerar håller jag fullt med om, men att det inte skulle vara skillnad på industribakat bröd med jästid på kanske max 15 minuter och näringsfattigt mjöl och alltför mycket jäst och ett bröd som fått jäsa i dagar med surdeg och bakats på näringsrikt mjöl (vilket saltåkvarn faktiskt säljer).

Tyvärr(verkligen) finns det inget annat alternativ om du vill köpa näringsrikt mjöl och näringsrikt bröd i mataffären i det här landet, vilket är djupt tragiskt. Att detta i förlängningen drabbar djur är jag inte så brydd om, djur i vanlig köttindustri har det inte så kul dom heller...

Kritisera istället waldorfskolorna, en flådd sork i åkern spelar knappast någon roll, och djurhushållningen i allmänhet är så rå att ingen vedervärdighet kan få någon att ens höja ögonbrynen, men mängder av indoktrinerade barn är betydligt mer oroväckande i min mening.

den 29 juli 2008 20:44  
Anonymous Matblogg.se skrev...

Har skrivit lite om samma ämne här: http://www.matblogg.se/archives/2008/09/26/den-antroposofiska-odlingen/

den 26 september 2008 08:24  
Anonymous johan ununger skrev...

Hej Måns,
Jag är VD på Saltå Kvarn. Eftersom vi ska börja med kött från de biodynamiska gårdar vi samarbetar skulle de vara intressant att få höra mer av den oro du har för djuren. Vi på Saltå är övertygade om att det vi gör är bättre för miljön, bättre för hälsan och sist men inte minst bättre för smaken. Vore kul om du kunde komma och hälsa på i Järna så att jag fick höra mer av det som du oroar dig för. Jag måste ha missat nå´t. Bästa hälsningar Johan Ununger, VD, Saltå Kvarn.

den 12 oktober 2008 20:25  
Anonymous Anonymous skrev...

varför har du inte skrivit något svar på johan unungers svar till dig ?? Har du varit där och hälsat på?

den 9 mars 2009 11:12  
Anonymous Måns skrev...

Jag hade tyvärr inte möjlighet att svara i höstas, men ett svar finns nu här; särskilt i kommentarerna.

den 13 mars 2009 08:13  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka