Himalayasalt och nyttiga mineraler
Förra året skrev jag en artikel om Himalayasaltet för tidskriften Folkvett som förutom påståendena om saltets hälsoeffekter bland annat diskuterade just mineralinnehållet. De kemiska analyser av saltet som finns på internet tyder visserligen på att det faktiskt innehåller fler mineraler än vanligt salt, men det faktumet i sig är inte så värst intressant. Den intressanta frågan är om man verkligen får i sig mer nyttiga mineraler genom att äta Himalayasalt. Eftersom jag inte diskuterat den frågan här på bloggen tidigare så passar jag på att citera mig själv (ur Folkvett-artikeln):
Det är förstås tänkbart att de övriga ämnena, som järn och kalium, som finns i saltet kan vara till nytta för kroppen, och att Himalayasaltet därför skulle vara att föredra framför vanligt bordssalt. Utgående från samma kemiska analys som tidigare nämnts kan vi dock konstatera att det inte är någon större idé att använda saltet som mineraltillskott. För att en kvinna skall få i sig dagsbehovet av järn måste hon äta mer än tre hekto Himalayasalt, medan en man måste äta ett halvkilo för att få i sig dagsbehovet av magnesium. Ett intag som motsvarar dagsbehovet av natriumklorid ger bara någon eller några procent av behovet av järn. Det är betydligt enklare att få i sig mineralerna genom att äta exempelvis broccoli, spenat eller köttprodukter. Vid jämförelsen med vanligt bordssalt skall också noteras att Himalayasaltet inte innehåller jod, vilket sedan många år tillbaka tillsätts i bordssalt som ett skydd mot struma.
Om man äter en någorlunda varierad kost så har man alltså ingen extra nytta av att äta Himalayasaltet. Många som äter saltet är skeptiska mot Livsmedelsverkets rekommendationer, men noterar förstås ändå att de mineralmängder som finns i saltet är försumbara jämfört med vad man får i sig från annan mat. Den som själv vill räkna lite på det hela kan roa sig med att ta en titt på de tre tabeller som jag tog fram när jag skrev artikeln förra året, och som ligger till grund för beräkningarna ovan:
Tabell 1. Rekommenderat dagligt intag av vissa mineraler
Kön, ålder | Järn (mg) | Kalium (mg) | Magnesium (mg) | Jod (μg) |
Kvinna, 18-30 | 15 | 3,1 | 280 | 150 |
Kvinna, 31-60 | 15/9* | 3,1 | 280 | 150 |
Man, 18-30 | 9 | 3,5 | 350 | 150 |
Man, 31-60 | 9 | 3,5 | 350 | 150 |
*9 mg rekommenderas för kvinnor som inte menstruerar
Källa: Livsmedelsverket, http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=13942&epslanguage=SV (2007-07-15)
Tabell 2. Mineralinnehåll i livsmedel
Livsmedel, 100 g | Järn (mg) | Kalium (mg) | Magnesium (mg) |
Broccoli, rå | 0,73 | 316 | 21 |
Spenat, rå | 2,71 | 558 | 79 |
Bredbar leverpastej | 7 | 0 | 0 |
Himalayasalt | 4,48 | 37,3 | 14,2 |
Källa: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ (2007-07-15), förpackning Arbogapastej, http://www.klokast.se/GIE/Salt/HANALYS.pdf (2007-07-15)
Tabell 3. Jämförelse av salter
Livsmedel, 5 g | Natriumklorid (g) | Järn (mg) | Kalium (mg) | Magnesium (mg) | Jod (μg) |
Jozos salt med jod | 4,99 | 0 | 0 | 0 | 250 |
Himalayasalt | 4,96 | 0,22 | 1,87 | 0,71 | <0,5 |
Källa: Förpackning Jozo salt med jod, respektive http://www.klokast.se/GIE/Salt/HANALYS.pdf (2007-07-15)
Andra bloggar om: himalayasalt, salt, mat, skeptiskt. Intressant?
Etiketter: Himalayasalt, Skeptiskt