den 26 september 2006

Sd:s planer för invandrare, del 2

Jag börjar bli tjatig – jag vet. Men efter att ha läst Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons blogginlägg om 33-punktsprogrammet har jag svårt att hålla tyst. Igen. Åkesson skriver att:

”Kritik” av Sverige ska förstås inte leda till utvisning. Om du som utlänning tycker att Sverige är ett riktigt dåligt land, så har du all rätt att säga det. Däremot: Om dina landsmän eldar upp Sveriges ambassad i ditt hemland och du uttrycker stöd för det och dessutom uppmanar till bojkott av svenska varor och intressen – då har du faktiskt inte i Sverige att göra.

Resonemanget kan verka vettigt, men håller inte hela vägen. Måste man vara lojal mot det svenska näringslivet för att få bo i Sverige? Om man inte gillar svensk utrikespolitik, kan inte då uppmaning till ekonomiska påtryckningar från andra länder vara ett medel för att få fram sin åsikt? Om vi förbjuder det kan vi lika gärna förbjuda fackförbunden att gå ut i strejk, eftersom det också – kanske i ännu större utsträckning – skadar svenska varor och intressen. Och vips så är vi tillbaka på 1800-talet.

Intressant är Jimmie Åkessons förklaring till varför de 33 punkterna inte togs upp i valrörelsen: ”programmet var lite för komplicerat för att användas”. Vet inte riktigt hur han ser på sina väljare – men åtminstone jag tror inte att det krävs någon större begåvning för att lyckas ta till sig texten som står i programmet. Det hela blir dessutom lite otäckt av att den invandringspolitik som presenteras på partiets hemsida bara är en lightversion av de 33 punkterna… Visste sd:s väljare vad de röstade på?

På sin blogg talar Åkesson om att släppa in ”riktiga flyktingar”, vilket jag antar vara personer som flyr från krig och liknande. Observera dock att punkterna 2 och 4 i programmet effektivt skulle sätta stopp för mottagandet av sådana riktiga flyktingar. Om du inte är europé och har ditt pass med dig skulle du nämligen inte kunna komma som flykting till Sverige. Hur många ”riktiga flyktingar” kan tänkas klara de kraven? Punkterna 5 och 6 och den registrering och databasföring de innebär skulle dessutom göra Sverige till ett riktigt övervakningssamhälle.

Punkt 7 har en lite obehaglig formulering:
Asylsökande som begår brott - även av mindre grov art - ska omedelbart utvisas utan vidare prövning av ansökan.
Asylsökande som begår brott, inte asylsökande som döms för brott. Det är möjligt att det bara är en olycklig och ogenomtänkt formulering, men de orden för tankarna till en totalitär polisstat där vem som helst kan dömas godtyckligt. Att sd inte heller är främmande för att kompromissa med principen om att alla skall vara lika inför lagen är som tydligast i punkt 18:
Upphävande av medborgarskap och uppehållstillstånd vid grov brottslighet.
Detta skulle alltså gälla för invandrare och inte för vem som helst.

Vad tror sd att invandrarbrott beror på? Menar de på fullaste allvar att det är icke-svenskars natur att stjäla, våldta och mörda? På vilket sätt utgör mångkultur ett hot mot samhället? Hur föder butiker som säljer halalkött brottslighet? Sverigedemokraternas tanke om den etniskt och kulturellt rena nationalstaten spelade ut sin roll på 1930-talet.

Brottsförebyggande rådet publicerade förra året en rapport med titeln Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet. I den framgår att jämfört med svenskfödda personer med båda föräldrarna födda i Sverige så är svenskfödda med en eller båda föräldrarna född i utlandet 1,6 gånger oftare misstänkta för brott medan personer födda i utlandet 2,5 gånger oftare är misstänkta (s. 34). Det kan verka som att statistiken här talar klarspråk: invandrare är mer benägna att begå brott. Siffrorna skall dock jämföras med följande:

(Siffran anger hur många gånger vanligare det är att gruppen till vänster om snedstrecket är registrerad för brott jämfört med gruppen till höger om snedstrecket.)

  • Personer vars familj har haft socialbidrag/Personer vars familj inte har haft socialbidrag 2001 = 6,1
  • Personer med endast förgymnasial utbildning/Personer med eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer = 5,7
  • Personer med förvärvsinkomst på mindre än 1 basbelopp/Personer med förvärvsinkomst på 9 basbelopp eller mer = 5,3

(s. 35)

Där har ni en ännu bättre lösning på problemet med brottslighet, sd! Istället för att göra oss av med invandrare kan vi sparka ut alla socialbidragstagare, lågutbildade och låginkomsttagare! Bevisligen är de i ännu större utsträckning än invandrare benägna att begå brott! Kan det, Jimmie Åkesson, vara möjligt att – hemska tanke! – en persons benägenhet att begå brott beror på dennes sociala situation och inte på huruvida hon är muslim eller från ett annat land? Något att fundera över de kommande fyra åren kanske.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter:

den 24 september 2006

Sd:s planer för invandrare

Expressen visade igår upp det icke-rasistiska och helt och hållet rumsrena Sverigedemokraternas mer eller mindre hemliga 33-punktsplan för invandring. Partiet vill bland annat att asylsökande som går mot röd gubbe omedelbart skall utvisas, att invandrare inte skall få gifta sig förrän de är 24, att flyktingar som på grund av krig och katastrofer inte fått med sig id-handlingar i flykten inte skall få komma in i landet, att svenska medborgare med utländsk bakgrund skall kunna få sina medborgarskap upphävda, att invandrare skall utvisas om de kritiserar Sverige eller något svenskt, att inga fler moskéer skall få byggas, att stödundervisning för invandrarelever skall villkoras och att hemspråksundervisning helt tas bort. Dessutom vill partiet inte ge invandrare svenskundervisning innan de fått uppehållstillstånd och att all information (utom den primära informationen för asylsökande) från myndigheter skall vara tillgänglig endast på svenska.

Läs igenom 33-punktsplanen. Fundera över vad som egentligen står där. Betänk sedan att var femte väljare i Landskrona röstade på det här partiet.

Rädd än?

Expressen: Sverigedemokraternas 33 punkter
Expressen: Sd:s hemliga etniska plan

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

den 22 september 2006

Sossarnas slutgiltiga seger ett hot mot demokratin?

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, gav i en debattartikel i DN i veckan en intressant analys av valresultatet. Under rubriken ”Valet en triumf för socialdemokraterna” skriver Rothstein:

[…] ser man frågan i ett historiskt och internationellt jämförande perspektiv så kan valet den 17 september 2006 betraktas som en av den svenska socialdemokratins verkligt stora politiska triumfer. Skälet är att det var då partiets samhällsmodell slutligen segrade såväl ideologiskt som i den praktiska politiken eftersom man fick sina motståndare att omfatta den. De stora politiska segrarna vinner man nämligen inte genom att besegra sina motståndare utan genom att få denne att tänka på samma sätt som man själv gör. […] De verkligt stora segrarna vinner man i motståndarnas sinnen och i deras hjärtan. Det är när man fått sina motståndare att acceptera den världsbild och det program man står för som man har segrat och det har den svenska socialdemokratin uppenbarligen nu gjort. […]

Jag tror att det ligger något i det han säger. För att vinna valet tvingades moderaterna ta ett rejält kliv vänsterut och omfamna den socialdemokratiska modellen. Skillnaden mellan blocken har aldrig varit mindre.

Fenomenet är intressant, och säger något om hur framgångsrik sossarnas politik har varit i Sverige, men är samtidigt lite besvärande. Som jag tidigare har skrivit så anser jag att mångfald är en förutsättning för demokrati. Vad händer när det enda vi har kvar att rösta på är olika sidor av samma mynt?

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

Sverigedemokraterna nästa stora utmaning

Sverigedemokraterna fick över 200 kommunala mandat och 2,89% av rösterna i riksdagsvalet. Nationaldemokraterna fick 3,8% av rösterna i Södertälje och blir vågmästare i kommunfullmäktige där. Främlingsfientligheten kliver framåt i Sverige.

En följd av det stora stödet för sd är att de kommer att få minst 45 miljoner av skattebetalarnas kronor i partistöd under de kommande fyra åren. 45 miljoner är lika med moderaterna, kristdemokraterna och miljöpartiets sammanlagda valbudgetar.

10% av de svenska skolungdomarna anser inte att alla människor har samma värde, enligt en undersökning från Lärarnas riksförbund. 18% anser att homosexualitet är en sjukdom. Om skolvalet hade varit riksdagsvalet hade sd tagit plats i riksdagen. De här ungdomarna är framtidens Sverige.

De främlingsfientliga partierna går inte längre att tiga ihjäl. Det hot mot demokrati och samförstånd som de utgör måste tas på allvar. Den stora utmaningen för demokrater av alla färger under de kommande fyra åren kommer vara att bemöta vågen av intolerans mot dem som inte är precis som alla andra. Om ingenting görs kommer sd att sitta i riksdagen hösten 2010.

Vi måste ta debatten om varför alla människor är värda lika mycket. Det kan tyckas vara självklart, men uppenbarligen är så inte fallet. Vi måste förklara att ett etniskt homogent land på intet sätt är bättre än ett land där flera kulturer möts och blandas. Att lösningen på problem med brottslighet inte är att sparka ut invandrare. Integrationen måste förbättras för att undvika segregering och motsättningar. Och när sverigedemokraterna syns i media och på gator och torg måste vi ställa oss upp och säga emot.

För tystnad är medhåll.

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

den 15 september 2006

Serier på nätet

När jag sitter framför datorn och har en minut över, eller behöver en paus från vad jag nu håller på med för annan syssla, läser jag gärna serier på webben. Många webcomics skiljer sig rejält från mer traditionella dagstidningsstrippar; de utnyttjar modern teknik och har ett helt annat tonfall. Själv har jag fem favoriter av just den typen, och tänkte passa på att presentera dem här.

Dinosaur Comics


Dinosaur Comics är kanske det bästa man kan läsa i serieväg på nätet idag. Serien är ett formexperiment där vart och ett av de (hittills) 845 avsnitten har likadana bilder, men med olika text. Trots det tillsynes begränsade formatet lyckas serieskaparen Ryan North hålla serien intressant – dinosaurier som för långa invecklade samtal om livet, kärlek, semantik, filosofi, tidsresor och tv-spel visar sig kunna vara precis hur kul som helst! Välskriven, snygg och smart.

Alien loves Predator


Det Dinosaur Comics saknar visuellt har Alien loves Predator i tusenfalt. Det här är utan tvekan en av de snyggaste serier jag någonsin har sett, och historien om en alien och en predator som bor tillsammans i New York är helt enkelt underbar.

White Ninja


Svartvita serien White Ninja har en väldigt speciell och, stundtals, våldsam humor. Absurda vändningar och fullständig brist på sammanhang mellan varje stripp gör White Ninja till en given favorit. Och missa absolut inte den här underbara gäststrippen (som för övrigt hänger på dörren till mitt korridorsrum)!

Xkcd


Den här serien, tecknad av en fysiker som arbetar med robotar (!!!), blandar bedrövelse med briljans. Ojämn kvalitet, men när det är bra är det riktigt, riktigt bra. Streckgubbsteckningarnas avsaknad av detalj vägs upp av fyndiga texter, som jag obehagligt ofta känner igen mig själv i.

A softer world


A softer world görs av två personer; en fotograf och en textförfattare. Grymt snygga och stämningsfulla fotografier passas på ett riktigt snyggt sätt ihop med smarta/söta/psykoobehagliga textremsor. Briljant!

Andra bloggar om: , , ,

Etiketter:

den 7 september 2006

Höst, ett aha och folkpartiet

Årstid: Hösten kom till Uppsala över natten. På himlen vilar moln som inte liknar sommarens, och lätta finfördelade regndroppar blöter ner stadens cyklister och dränker dess gator i vattenpölar. På träden har de allra första löven börjat gulna, och några av dem ligger redan på marken bredvid Fyrisån. Hösten i Uppsala är fin, så dess ankomst är absolut inget att sörja. Däremot är regnet inte jätteroligt när man cyklar till Pollacksbacken.

Dagens aha-upplevelse: Lite reflektioner under en lektion i beräkningsvetenskap ledde till den ytterst obehagliga slutsatsen att den associativa lagen för addition inte alltid gäller inom flyttalsaritmetik. Ve och fasa! "Det man inte anar när man sitter och spelar Fallout 2 på datorn är att det hela tiden sker miljontals icke-associativa additioner i bakgrunden", som Mateusz uttryckte det. En skrämmande insikt.

Folkpartiet: Fp tappar väljare med rasande fart, kanske inte enbart på grund av det som av somliga kallas spionskandalen. Det bloggas i alla fall rysligt mycket om folkpartiet och datorintrången just nu, och några bloggare har i större utsträckning än andra fångat min uppmärksamhet. Sven Elanders Folkpartiets död kan bli rasisternas bröd bjuder på en lite annorlunda analys som jag inte vet om jag skall risa eller rosa. Det Progressiva USA skriver i Folkpartiets Inflection Point att partiets krishantering visar att de inte är redo att sitta i en regering (och lyckas dessutom, precis som jag, nämna flyttal och fp i samma bloggpost). Socialdemokratiska Jonas Morian påpekar i Fakta om dataintrången att det var sossarnas tekniska okunskap som öppnade upp för hela affärern.

Andra bloggar om: ,

Etiketter:

den 4 september 2006

Forskning, hälsa och humor

Forskare vid Karolinska Institutet har visat att studenter som lider av tentastress får försämrat immunförsvar. Fögå förvånande kanske, men ändå värt att funderas över. Är utbildning viktigare än hälsa? Kan man skapa examinationsformer som inte leder till lika mycket stress? Eller är kunskapen om hur man ska hantera stress rentutav en viktig del av det man förväntas lära sig under en universitetsutbildning?

Det brukar sägas att ett gott skratt förlänger livet. För några år sedan utförde professor Richard Wiseman vid University of Hertfordshire ett försök för att avgöra vilket världens roligaste skämt var. Paradoxalt nog rör de mest livsförlängande av alla meningar döden. Hursomhelst tror sig Wiseman nu ha funnit upphovsmannen till detta roligaste av skämt.

Länkar till ämnena ovan hittade jag på Forskning&Framstegs blogg. Bloggförfattarna håller god koll på vad som händer inom vitt skilda vetenskapliga områden och länkar ofta till lite intressantare artiklar om forskning. Ta gärna en titt!

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: