den 22 september 2006

Sossarnas slutgiltiga seger ett hot mot demokratin?

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, gav i en debattartikel i DN i veckan en intressant analys av valresultatet. Under rubriken ”Valet en triumf för socialdemokraterna” skriver Rothstein:

[…] ser man frågan i ett historiskt och internationellt jämförande perspektiv så kan valet den 17 september 2006 betraktas som en av den svenska socialdemokratins verkligt stora politiska triumfer. Skälet är att det var då partiets samhällsmodell slutligen segrade såväl ideologiskt som i den praktiska politiken eftersom man fick sina motståndare att omfatta den. De stora politiska segrarna vinner man nämligen inte genom att besegra sina motståndare utan genom att få denne att tänka på samma sätt som man själv gör. […] De verkligt stora segrarna vinner man i motståndarnas sinnen och i deras hjärtan. Det är när man fått sina motståndare att acceptera den världsbild och det program man står för som man har segrat och det har den svenska socialdemokratin uppenbarligen nu gjort. […]

Jag tror att det ligger något i det han säger. För att vinna valet tvingades moderaterna ta ett rejält kliv vänsterut och omfamna den socialdemokratiska modellen. Skillnaden mellan blocken har aldrig varit mindre.

Fenomenet är intressant, och säger något om hur framgångsrik sossarnas politik har varit i Sverige, men är samtidigt lite besvärande. Som jag tidigare har skrivit så anser jag att mångfald är en förutsättning för demokrati. Vad händer när det enda vi har kvar att rösta på är olika sidor av samma mynt?

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter:

5 Comments:

Anonymous Magnus Eriksson skrev...

Citat Ohly: "Trängselskatt i Stockholm eller ej, det börjar bli dags för trängselskatt i den politiska mittfåran i Sverige."

den 23 september 2006 13:35  
Anonymous Gubbdjäveln skrev...

Hmmm. Du tycker att mångfald är nödvändigt i demokratien, säger du. Gäller det SD och liknande också?

den 25 september 2006 08:03  
Anonymous Måns skrev...

Absolut. Att korkade åsikter läggs fram är en förutsättning för demokrati. Det är viktigt att det finns en debatt och en ständig möjlighet till omvärdering av den egna ståndpunkten.

den 25 september 2006 11:49  
Anonymous Skywatcher skrev...

Mycket läsvärd och intressant sida du har ... Att det skulle vara "sossarna" som segrat kan väl knappast dock beläggas vetenskapligt eller? Själv tror jag snarare att det handlar om vilka värderingar man själv har i grunden som avgör den bedömningen. Själv är jag en vänstermänniska och tycker snarare att det är Socialdemokratin som dragit sig åt höger. Sakta men säkert under många år. Så jag skulle istället kunna skriva så här; "Mittenborgerlighetens slutgiltiga seger ett hot mot demokratin?" Fast jag skulle nog inte behöva ett frågetecken efter.

den 4 oktober 2006 23:31  
Anonymous Måns skrev...

Det har du rätt i, Skywatcher. Båda sidorna har så att säga gett och tagit. Steg för steg går vi mot någon slags socialliberalism som mer eller mindre alla kan tycka om. Frågan är bara, som en kompis uttryckte det, om man vill lägga betoningen på social eller liberalism.

den 5 oktober 2006 09:29  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka