den 28 augusti 2006

Lögner och förvirring i SvD

Sveriges trevligaste morgontidning har initialerna SvD, och bjuder allt som oftast på något läsvärt till morgonkaffet. Deras understreckare brukar vara en särskilt stor behållning (med Grekerna gjorde geometrin vacker som min augustifavorit). På Idag-sidorna skriver man om människans inre på något slags modernt finn-dig-själv-vis. Ibland är resultatet riktigt intressant, men stundtals är det inget annat än katastrof. Dagens Datorn spårar näringsbrist fick mig att sätta kaffet i halsen.

Först och främst; låt mig påminna om det SvD kallar sitt publicistiska uppdrag, saxat direkt från deras hemsida:
Svenska Dagbladets journalistiska verksamhet […] syftar till att informera, upplysa, kritiskt granska och att driva opinion.
[…] Redaktionen arbetar självständigt och oberoende av politiska, religiösa, kommersiella eller enskilda intressen. Publicistisk oavhängighet är det fundament på vilket tidningen bygger sin trovärdighet. Ingen utomstående organisation eller enskild kan utöva inflytande över tidningens innehåll eller redigering. […]

I en fyra artiklar lång serie, med titeln Energimedicin, skriver frilansjournalisten Suzanne Schönström om ”alternativmetodernas möte med vetenskapen”. De tre första delarna heter Våra kroppar är levande nätverk, Dags för helhetssyn inom vården och Datorn spårar näringsbrist. Morgondagens artikel har rubriken Shiatsuterapeuten tror på människor – inte maskiner.

Artiklarna talar om bioenergifält, akupunktur, shiatsu, chakran, ”obalans i kroppen på elektromagnetisk nivå”, biomagnetism, levande matriser och kvantfysiska resonemang inom medicin. Det låter spännande; författaren använder stora ord och talar om hur medicinen är på väg att förändras.

Problemet är bara att alltihopa är struntsnack.

Även en snabb kritisk granskning av de ämnen artiklarna handlar om visar att det rör sig om förvirring, bluff och båg. Den som inte redan vid åsynen av ord som ”levande matriser” och ”biomagnetism” slänger tidningen i papperskorgen bör ta sig en titt på Föreningen Vetenskap och Folkbildnings länkarkiv (punkt 60: medicin, alternativmedicin) – en utmärkt plats att börja en granskning av det artikelserien handlar om på.

Artikelseriens författare, Suzanne Schönström, är inte bara frilansjournalist. Hon är också författare, shiatsuterapeut och akupunktör. Schönström är en av Sveriges livligaste informatörer och förespråkare för alternativmedicin och har gett kurser och skrivit böcker om ämnet.

Jämför SvD:s publicistiska uppdrag ovan med de faktum att
1) en kritisk granskning visar att de teorier som presenteras i artiklarna inte håller
2) författaren har ett uppenbart kommersiellt och enskilt intresse av att alternativmedicinen framstår i god dager

Det är sant att folk blir botade av alternativmedicin. Det beror på något som kallas placeboeffekten – patienten tror (något förenklat) att hon skall bli botad och blir därför det. Sant är också att alternativmedicinen är en mångmiljonindustri och att oskyldiga sjuka människor luras av sådana som Suzanne Schönström. Vi har bara en kropp, och den kommer förr eller senare ofrånkomligen att bli sjuk. Om det finns tillgängligt är det oerhört viktigt att vi då använder oss av medicinska metoder som har faktiska positiva effekter, skilda från placeboeffekten. Artikelseriens sista rubrik (Shiatsuterapeuten tror på människor – inte maskiner) belyser hela alternativmedicinens stora tankefel; läkekonst och medicin måste handla om vetande och inte om tro. När SvD låter Schönström härja oemotsagd på Idag-sidorna går man inte bara emot sin publicistiska idé utan gör också sina läsare en stor björntjänst. Vår hälsa är alldeles för viktigt för att kompromissas med.

Tidigare på bloggen: Miljöpartiets tro på häxdoktorer

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: , , ,

8 Comments:

Anonymous Bengt O. skrev...

Se gärna Svenska Dagbladet krisar vidare. med ref. bl.a. till detta inlägg.

den 28 augusti 2006 19:19  
Anonymous Joakim Hörsing skrev...

Så snart du erkänner placeboeffekten öppnar du väl upp för en rad "alternativa" behandlingar, eller hur?

SBU har i en rapport visat på bemötandets stora vikt i behandlingen av patienter. Det går svårligen att förneka alternativmedicinens utbredning i samhället, varför en gedigen kunskap måste finnas i vården.
Dels detta, och att många alternativa behandlingar fokuserar på bemötandefrågor leder i alla fall mig till att man måste ha en viss besinning i fördömandet av behandlingar som inte faller inom den skolmedicinska ramen.
I stort är det också detta miljöpartiet framfört och poängterat vikten av brobyggande och en ökad kunskap inom vården.

Tidskriften du refererar till tycker jag dessutom ofta andas gammal 20-tals positivism.

den 28 augusti 2006 22:42  
Anonymous Måns skrev...

Ser inte riktigt varför ett fokus på bemötandefrågor berättigar att man lurar av sjuka människor pengar genom att ge dem verkningslösa behandlingar. Och visst, det finns antagligen utrymme för att förbättra patientkontakten inom sjukvården, men det innebär inte att våra läkare skall gå kurser i kristallterapi för att bygga broar och lära av alternativmedicinen. Det som verkligen behövs är läkare som har mer tid för varje patient...

För den som vill läsa vidare rekommenderar jag Erik Stattin och ovan nämndaBengt O:s respektive bloggar.

den 29 augusti 2006 03:31  
Anonymous Jöns skrev...

Generellt sett tycker jag man borde redovisa mer av vad journalister har för preferenser eller åsikter. Fördelen med detta vore att man då på ett tidigt stadium skulle kunna avgöra om man finner det värt att ägna energi åt en viss artikel. Nackdelarna är väl att man mest skulle läsa sådant som stämmer överens med ens egen uppfattning (vilket är ganska vanligt).

Personligen anser jag också att det största problemet är att man blandar in kvantmekanik. Chakras och levande matriser (vad nu det kan tänkas vara) är okända fenomen och jag har inte större problem att någon pratar om dem på ett självklart sätt än att någon säger att medvetandet uppstår i hjärnan (vilket är ett obevisat, filosofiskt påstående). Men när man pratar om kvantmekaniken beskriver man den på ett felaktigt sätt.

Sedan är det där med tro ett ganska stort ämne. Jag sätter ett frågetecken framför påståendet att effekterna av all alternativmedicin rakt av beror på placeboeffekten. Alternativmedicin är ingen enhetlig behandlingsform och att den omsätter stora summor är väl inte värre än att läkemedelsindustrin gör det.

den 29 augusti 2006 04:55  
Anonymous Joakim Hörsing skrev...

Om bemötande:
Hundra tusentals människor käkar vita´minpreparat, eller örtmediciner, eller går till en akupunktör, eller praktiserar andningsövningar etc etc. När dessa människor kommer till vården är det ett gott bemötande att vården har ett hum om vad det handlar om, tycker jag!

Om alternativ medicin:
För femtio år sedan var Ortopedi en alternativ medicin. För tjugo år sedan ansåg man akupunktur var verkningslöst nu används det i stor utsträckning inom den svenska vården.Palceboeffekten är en viktig del i vanliga alvedons verkning. Att en liten del forskningsresurser avsätts för att granska alternativa metoder tycker inte jag är orimligt.

Sammanfattning:
Kunskapsspridning&Forskning
Detta är min och i stort miljöpartiets syn på alternativ medicin

den 29 augusti 2006 10:28  
Anonymous Magnus Eriksson skrev...

Humanisten i mig kryper fram till slut och jag frågar om det är bara jag här i världen som aldrig slutar facineras av det jag inte förstår och det som naturvetenskap inte kan förklara. Någonstans där har vi framtiden; bland det som är mitt i mellan humbug och forskning.

den 29 augusti 2006 13:47  
Anonymous Måns skrev...

Att ortopedi accepterats och att akupunktur (trots brist på tillfredställande belägg för att det fungerar) används inom sjukvården är knappast en anledning till att ta skattebetalarnas pengar och bedriva forskning om homeopati, zonterapi, kvantmedicin och bioenergi - pseudovetenskaper som gång efter annan visats vara icke-fungerande.

den 30 augusti 2006 01:53  
Anonymous Svante skrev...

Att ortopedi skulle betraktats som alternativ medicin för femtio år sedan (alltså mitten på 1950-talet) tror jag inte ett dugg på. Den som tvivlar kan ju titta på Nordiska Ortopediska Föreningens hemsida:
http://www.norf.org/

Den bildades 1919 av etablerade läkare. Ett citat från deras site:

"Den kraftiga frammarschen av ortopedin avspeglas i det förhållandet att under perioden 1947-58 har i föreningen intagits 165 nya medlemmar, varav 40 i Danmark, 43 i Finland, 24 i Norge, 55 i Sverige och 3 i Island. Många av dessa nya medlemmar ha kommit att bekläda ledande poster och spelat en framträdande roll inom Nordisk Ortopedi. Många har blivit professorer, som i Finland Kaliio. Langenskiöld och Laurent, i Norge Foss-Hauge och i Sverige Hirsch, Hierton, Anders Hult, Lennart Hult, Bauer, Nachemson, Stener och Lindahl."

Låter detta som alternativmedicin?!

den 1 september 2006 11:19  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka