den 2 augusti 2008

Himalayasalt och nyttiga mineraler

Jag har tidigare skrivit om Himalayasalt; ett rosaskimrande salt som tillskrivits diverse nästan magiska hälsoeffekter. I Sverige ser man inte längre i samma utsträckning just den typen av marknadsföring av saltet (men det är fortfarande vanligt nere på kontinenten) - istället marknadsförs saltet ofta som ett nyttigare och mer mineralrikt alternativ till det vanliga bordssaltet. Med tanke på alla märkligheter som tidigare har påståtts om saltet är det kanske naturligt att vara en smula skeptisk även mot det påståendet.

Förra året skrev jag en artikel om Himalayasaltet för tidskriften Folkvett som förutom påståendena om saltets hälsoeffekter bland annat diskuterade just mineralinnehållet. De kemiska analyser av saltet som finns på internet tyder visserligen på att det faktiskt innehåller fler mineraler än vanligt salt, men det faktumet i sig är inte så värst intressant. Den intressanta frågan är om man verkligen får i sig mer nyttiga mineraler genom att äta Himalayasalt. Eftersom jag inte diskuterat den frågan här på bloggen tidigare så passar jag på att citera mig själv (ur Folkvett-artikeln):

Det är förstås tänkbart att de övriga ämnena, som järn och kalium, som finns i saltet kan vara till nytta för kroppen, och att Himalayasaltet därför skulle vara att föredra framför vanligt bordssalt. Utgående från samma kemiska analys som tidigare nämnts kan vi dock konstatera att det inte är någon större idé att använda saltet som mineraltillskott. För att en kvinna skall få i sig dagsbehovet av järn måste hon äta mer än tre hekto Himalayasalt, medan en man måste äta ett halvkilo för att få i sig dagsbehovet av magnesium. Ett intag som motsvarar dagsbehovet av natriumklorid ger bara någon eller några procent av behovet av järn. Det är betydligt enklare att få i sig mineralerna genom att äta exempelvis broccoli, spenat eller köttprodukter. Vid jämförelsen med vanligt bordssalt skall också noteras att Himalayasaltet inte innehåller jod, vilket sedan många år tillbaka tillsätts i bordssalt som ett skydd mot struma.

Om man äter en någorlunda varierad kost så har man alltså ingen extra nytta av att äta Himalayasaltet. Många som äter saltet är skeptiska mot Livsmedelsverkets rekommendationer, men noterar förstås ändå att de mineralmängder som finns i saltet är försumbara jämfört med vad man får i sig från annan mat. Den som själv vill räkna lite på det hela kan roa sig med att ta en titt på de tre tabeller som jag tog fram när jag skrev artikeln förra året, och som ligger till grund för beräkningarna ovan:

Tabell 1. Rekommenderat dagligt intag av vissa mineraler

Kön, ålder

Järn (mg)

Kalium (mg)

Magnesium (mg)

Jod (μg)

Kvinna, 18-30

15

3,1

280

150

Kvinna, 31-60

15/9*

3,1

280

150

Man, 18-30

9

3,5

350

150

Man, 31-60

9

3,5

350

150

*9 mg rekommenderas för kvinnor som inte menstruerar
Källa: Livsmedelsverket, http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=13942&epslanguage=SV (2007-07-15)

Tabell 2. Mineralinnehåll i livsmedel

Livsmedel, 100 g

Järn (mg)

Kalium (mg)

Magnesium (mg)

Broccoli, rå

0,73

316

21

Spenat, rå

2,71

558

79

Bredbar leverpastej

7

0

0

Himalayasalt

4,48

37,3

14,2

Källa: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ (2007-07-15), förpackning Arbogapastej, http://www.klokast.se/GIE/Salt/HANALYS.pdf (2007-07-15)

Tabell 3. Jämförelse av salter

Livsmedel, 5 g

Natriumklorid (g)

Järn (mg)

Kalium (mg)

Magnesium (mg)

Jod (μg)

Jozos salt med jod

4,99

0

0

0

250

Himalayasalt

4,96

0,22

1,87

0,71

<0,5

Källa: Förpackning Jozo salt med jod, respektive http://www.klokast.se/GIE/Salt/HANALYS.pdf (2007-07-15)


Andra bloggar om: , , , . Intressant?

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Feddan skrev...

Har du läst om fysikern Liza Marklund? :-)

http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklund/1.1283943/liza-marklund-ar-vi-mindre-kansliga-an-kor

http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklund/1.1291287/liza-marklund-stralande-avskarmat

den 15 september 2008 15:16  
Anonymous Millan skrev...

I Topphälsa nr 12 2008 står det på framsidan "10 superlivsmedel som gör dig:
Friskare
Piggare
Mer fokuserad"
Ett av livsmedelen är just Himalayasalt under rubriken "Salta bort celluliterna". Står bland annat att det kallas det vita guldet och att det sägs reducera celluliter eftersom cellerna får rätt balans genom den naturtliga sammansättningen av ämnen.

den 3 januari 2009 15:33  
Anonymous Anonymous skrev...

Att äta en varierad kost i dagens läge betyder inte automatiskt att man får i sig de mineraler man behöver. Jordarna är utarmade pga allför ensidig och hård odling.

den 18 mars 2009 10:54  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka