den 10 januari 2008

Kort om koldioxid - SLU gör rätt

SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, börjar nu i dagarna kampanjen Koldioxidens vänner, som med ironins hjälp försöker sprida information om den globala uppvärmningen. Man kommer att ha annonser i tidningar, i Stockholms tunnelbana och på webben. På YouTube finns redan några av kampanjens filmer för beskådan.

Det har talats en del om kampanjen i bloggosfären de senaste dagarna. Klimatskeptiska Moderna myter kritiserar kampanjen under rubriken Skattepengar slösas bort på absurd uppfostringskampanj med frågor som "är det SLU:s uppgift att genom dyra reklamkampanjer indoktrinera folket?" Jonas Morian är positiv till Koldioxidens vänner men undrar om det är rätt att låta en statlig myndighet bedriva opinionsbildning.

Jag tycker att det är det – i frågor som kan avgöras vetenskapligt. Om SLU hade drivit en kampanj för att Sverige skulle vara en republik hade det varit något annat, men här vill man helt enkelt informera om vad vetenskapen idag har att säga om koldioxiden. Om vad den forskning som har gjorts på området säger. Det är precis vad våra skattepengar ska gå till – universitetets så kallade tredje uppgift är just att informera om de slutsatser som dess vetenskapsmän kommer fram till (Högskolelagen 1 kap 2 §). I en tid då det finns lobbyister som verkar för en politik som vore förödande för jorden är det viktigare än någonsin att de som vet mest om vårt klimat berättar hur det verkligen ligger till.

Det är inte opinionsbildning utan folkbildning.


Andra bloggar om: , , , , . Intressant?

Etiketter: ,

3 Comments:

Anonymous Johan Jansson skrev...

Jo, men om nu flera forskare på just SLU är mer eller mindre klimatförnekare så är det ju väldigt konstig folkbildning. Kanske borde då SLU först snacka med sina forskare innan de gör kampanjen?

Du kan läsa några citat från SLU's forskare i min blogg.

Folkbildning kan göras på många sätt. Reklamkampanjer av denna typ tillhör inte något utav de bättre för ett universitet. Det sänker trovärdigheten.

den 10 januari 2008 23:04  
Anonymous Fredrik skrev...

Mycket bra skrivet, som alltid

den 12 januari 2008 21:23  
Anonymous Rasputin skrev...

Jag antar att SLU's kampanj riktar sig mot Al Gore och media? Det är ju de som påstår och hittar på saker.

den 15 januari 2008 08:06  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka