den 14 april 2007

Darwin, SvD och beteenden

Svenska forskare ifrågasätter Darwin” var häromdagen rubriken på en SvD-artikel om ett svenskt försök med höns. SVT.se har också en artikel (Forskare: Inlärda beteenden går i arv) om de nya rönen. Slagkraftiga rubriker, men jag kan inte låta bli att tro att både de och de tillhörande artiklarna är mer förvillande än upplysande.

Inom biologin och psykologin brukar man skilja på medfödda och inlärda beteenden. Till de förra räknas exempelvis fåglars flygförmåga, medan människors uppfattningar om moral tillhör de senare. Evolutionsteorin, i dess nuvarande form, säger att inlärda beteenden inte går i arv. Som ett lite fånigt exempel kan nämnas att jag själv inte föddes med vanan att ta folk i hand när jag hälsar på dem för första gången, trots att båda mina föräldrar brukar göra det. Det som en grupp biologer från Linköping nu påstår är alltså att (åtminstone vissa) inlärda beteenden visst kan ärvas. Som underlag för påståendet har man resultatet av ett försök med höns.

SvD beskriver hur man har genomfört försöket:
I studien fick en grupp höns växa upp i en stressande miljö med slumpmässigt varierande längd på dygnet. Hönorna kunde inte bedöma när de skulle få mat och vila. De fick tydligt sämre inlärningsförmåga än normala djur.
Så fort de lagt sina ägg behandlades deras ägg på precis samma sätt som äggen från hönor i en kontrollgrupp, i en helt stressfri miljö. Men avkomman till stresshönsen visade sig få samma beteende och inlärningssvårigheter som föräldrarna.

Att påstå att detta antyder att inlärda beteenden går i arv får anses vara djärvt. Snarare tycks det visa att hönor som är stressade när de lägger ägg får avkomma som uppvisar stressymptom, vilket exempelvis skulle kunna förklaras av att avkomman utsatts för stresshormoner i embryostadiet. Det verkar inte direkt säga emot de rådande teorierna – tvärtom vet vi att vilka ämnen ett foster utsätts för påverkar hela dess liv (ett exempel är att gravida kvinnor avråds från att dricka alkohol, eftersom det kan skada deras barn).

Anmärkningsvärt är också att både SvD och SVT väljer att lägga fokus på Charles Darwin och hans idéer. SvD skriver:
Enligt Charles Darwins evolutionsteorier kan förvärvade egenskaper, som exempelvis inlärda beteenden, inte gå i arv.

Evolutionsteorin har modifierats avsevärt sedan den först lades fram av Darwin på 1850-talet. De idéer som han presenterade handlade främst om det naturliga urvalet och tanken om att den som är bäst anpassad till sin omgivning är den som lyckas bäst. Sedan dess har genetiken (studier av hur egenskaper ärvs) och etologin (läran om djurs beteenden) bakats in i biologins teoribyggen, och det är dessa två ämnen som Linköpingsforskarna har arbetat inom. Deras forskning står, oavsett om deras slutsatser är riktiga eller inte, inte i motsättning till Darwins evolutionsteori – idéerna om det naturliga urvalet. Dagens evolutionsteori får inte blandas ihop med Darwins 1800-talstankar.

”Svenska forskare ifrågasätter Darwin”? Måhända, men en mer rättvisande rubrik hade antagligen varit ”svenska forskare får ett resultat som möjligtvis kan antyda att en detalj i evolutionsteorin behöver justeras”. Gamle Darwin kan vila lugnt i sin grav. Ingen idé om arternas uppkomst är bättre anpassad till verkligheten än den om det naturliga urvalet.

Forskarnas egna rapport finns att läsa här.

Andra bloggar om: , , , , , . intressant?

Etiketter: , , ,

6 Comments:

Anonymous Malin Sandström skrev...

"Anmärkningsvärt är också att både SvD och SVT väljer att lägga fokus på Charles Darwin och hans idéer."
Jag misstänker starkt att det är pressmeddelandets vinkel som ligger bakom. Det är sannolikt den som "sålts in" till redaktören som bestämmer vad som ska med... sedan kan man kritisera medierna för att inte välja en bättre vinkel, men en viss del av skulden ska rimligtvis vila på den som skrev pressreleasen.

(Internationell pressrelease här, svensk här).

den 14 april 2007 18:08  
Anonymous Måns skrev...

Ja, pressreleasen hade visst också den vinklingen. Märkligt... Det är visserligen bra att Linköpings universitet vill nå ut till allmänheten med sin forskning, men det får inte bli så viktigt att man börjar påstå spektakulära saker som inte är sanna bara för att få publik.

En av artikelförfattarna har kommenterat en annan bloggpost om forskningen här. Där reder han ut en hel del missförstånd och bemöter kritik som liknar den jag lade fram ovan. Läsvärt!

den 15 april 2007 12:19  
Anonymous Harald Cederlund skrev...

Man kan ju misstänka att det inte är forskarna själva som har skrivit pressmeddelandet utan någon på universitetets informationsavdelning (eller motsvarande) - då blir det inte alltid helt rätt vinkel på det hela...

den 15 april 2007 23:01  
Anonymous frida skrev...

luktar sensationsjournalistik långa vägar tycker jag... epigenetiken som forskningen egentligen handlade om är ett mycket intressant område i sig självt, borde kunna sälja utan att man dra in och "ifrågasätter" Darwin.

den 16 april 2007 10:33  
Anonymous Jöns skrev...

Jag reagerade också lite på det här. Om det nu är så att man upptäckt ett fenomen som strider mot den "centrala dogmen" innebär det ju inte att den teori som utarbetades av Darwin (och bara är en del av den moderna evolutionsteorin) skulle vara hotad.

Det är ju också lite märkligt att man här så ofta måste vifta med just Darwins namn. Är Newton hotad av Einstein?

den 25 april 2007 03:55  
Anonymous Oscar Wolf skrev...

Vare sig linköpingsforskarna har rätt eller ej i sitt påstående så skulle mer experiment av denna typ definitivt uppskattas (om ej kanske av hönsen) då det känns som att en sådan förmåga till att utveckla sin arvsmassa skulle passa in logiskt.
Ingen kan påstå att det inte skulle vara möjligt, speciellt när vi fortfarande inte vet vad allt skräp-dna i kroppen är till för (det är sällan naturen skapar något onödigt, speciellt inte i så stora mängder). Det tog oss bara 160,000 generationer att gå från apa till homo sapiens sapiens. Om man ser till vilka krav nuvarande evolutionsteori ställer för att nå en sådan global utveckling så känns det ganska osannolikt i sig att vi skulle kunna hunnit så här långt.
Skrev ett inlägg om det precis, det dyker upp ikväll kl halv sju på bloggen.

Intressant att läsa din blogg förresten, du är bra skarp

den 19 februari 2009 11:08  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka