den 8 april 2008

Falskt medium hjälper polisen

TV4Nyheterna rapporterade igår att "polisen i Dalarna tar hjälp av ett medium i sökandet efter Engla", den försvunna tioåriga flickan från Stjärnsund. Större delen av inslaget (se det här) om sökandet efter flickan i deras 22-nyheter ägnades åt just ett medium som alltså ska hjälpa polisen i deras arbete.

Det är kanske inte konstigt att bolaget som sänder serier som Medium (som påstås bygga på mediet Allison DuBois liv - trots att denna till skillnad från seriens DuBois aldrig har hjälpt polisen med en utredning), Ghost whisperer (baserad på bedragaren och "mediet" James van Praags arbete), Hemsökta hus (som avslöjats vara en bluff), Det okända (där självutnämnda medier helt utan skam utövar såväl cold som warm reading) och Mannen som talar med andar (även det med storbluffen James van Praagh) sänder ett sådant inslag. Det är antagligen en alldeles utmärkt markandsföring för deras program.

Är det naivt att hoppas på att TV4 skulle kritiskt granska den hjälp som "mediet"Ann-Marie Hedin erbjuder flickans familj? Bemöda sig att undersöka om något medium någonsin har varit till faktisk hjälp för polisen? Berättelser om medier som hjälper till att hitta försvunna människor och lösa mordgåtor är vitt spridda, men när de väl börjar granskas visar det sig att historierna inte håller. Skepdic.com har en artikel om fenomenet, där bland annat en tv-producent och en FBI-agent citeras:

"These guys don't solve cases, and the media consistently gets it wrong," says Michael Corn, an investigative producer for "Inside Edition" who produced a story last May debunking psychic detectives. Moreover, the FBI and the National Center for Missing & Exploited Children maintain that to their knowledge, psychic detectives have never helped solve a single missing-person case.

"Zero. They go on TV and I see how things go and what they claim but no, zero," says FBI agent Chris Whitcomb. "They may be remarkable in other ways, but the FBI does not use them"

"Mediet" som hjälper till i fallet Engla säger på sin hemsida att hon är medial, håller seanser, sysslar med healing, agerar andlig coach med hjälp av kanalisering från andevärlden, tyder tarotkort, kommunicerar telepatiskt med djur och hittar försvunna föremål (med övernaturliga metoder, får man anta). Hon ger dessutom kurser i bland annat auramålning, seans och psykometri (att få reda på saker om ett föremåls historia genom beröring). Det är en väldig massa övernaturliga förmågor hon säger sig besitta - och inte en enda en av dem har någonsin kunnat visas innehas av någon människa någonstans.

De "medier" som erbjuder sin "hjälp" till familjer i den här situationen ägnar sig, vare sig de själva tror på sina förmågor eller är rena bedragare, åt en riktigt ljusskygg verksamhet, där de exploaterar förtvivlade familjers gripande efter halmstrån i deras allra mörkaste stunder i livet.

TV4 gör världen en otjänst genom att så fullkomligt okritiskt rapportera om deras verksamhet.

Andra bloggar om: , , , . Intressant?

Etiketter: , , ,

11 Comments:

Anonymous Kim skrev...

"Mediet" i fråga är en vilsen kvinna som vill synas och höras till varje pris. Har stött på henne i andra sammanhang. Pinsamt att hon nu söker uppmärksamhet genom att vara "medium"...Vad blir hennes nästa grej? Tala med djur?

den 8 april 2008 14:07  
Anonymous zooey skrev...

Det verkar som att hon redan talar med djur ;)

den 9 april 2008 13:28  
Anonymous linnea skrev...

Enormt intressant blogg. Jag delar helt och hållet dina åsikter om mediet som ska hitta Engla. Att media inte kritiskt granskar henne utan låter henne hållas är närmast tjänstefel, men framförallt utnyttjar mediet familjens desperation.

den 9 april 2008 15:09  
Anonymous Oskar skrev...

Det är ju obehagligt det där, det är bara några mil härifrån Sjövik. Anna berättade om det igår, och jag var nästan på väg ut med ficklampa för att leta efter henne!

den 9 april 2008 21:42  
Anonymous ArchAsa skrev...

Jag är ett stort fan av tv-serien Medium, men visste inte att det var "based on a real story". Nästan så att jag inte vill kolla på den igen. Jag gillar också spökfilmer och fantasyfilmer, jag älskar läsa sagor för mina barn. Jag är arkeolog och helt överförtjust i Indiana Jones, även när han demolerar 1000-åriga tempel och skövlar pyramider. Det är fiktion!!!

Folk som köper de där patetiska "dokumentärerna" på reklamkanalerna med så kallade medium är samma typ av människor som tror att såpopera-karaktärer är verkliga personer. Att en självcentrerad narcissistisk IQ-befriad varelse tränger sig på ett par föräldrar som just nu genomlever det absolut värsta som kan tänkas är motbjudande. Att medierna dessutom hejar på travestin istället för att behandla henne som likvärdig med en likskändare får mig att kontemplera extrema våldshandlingar.

Nu måste jag gå och tända ljuset på altanen ifall Frodo och Gandalf skulle komma förbi för en fika. Jag vet att de finns, jag såg dem på bio...

den 10 april 2008 23:55  
Anonymous Anonymous skrev...

Tråkigt att vissa människor är så trångsynta. Speciellt de "överlästa" som du ser ut att vara på bilden (en typiskt stundent), men det är ju mina egna fördomar såklart. Visst finns det säkert många oseriösa medium, men varför verkar du förutsätta att alla är så? Det finns ju hur många som helst som har bevisat otaliga ggr att de är äkta och verkligen kan läsa av människors döda släktingar. Har du någon annan förklaring på djupgående fakta som de "ser"?

den 18 april 2008 00:42  
Anonymous Måns skrev...

Anonym: kan du ge något exempel på en sådan person som bevisat de "verkligen kan läsa av människors döda släktingar"?

den 18 april 2008 09:06  
Anonymous Anonymous skrev...

Självklart är det vikigt att belysa falska medium.Tänk vilken enorm genomslagskraft det blir när det går snett inom parapsykologin.

Det finns väl ingen gång som just denna kunskap måste överbevisa till skillnad mot all annan forskning där man endast behöver dementera en felaktig uppgift, och så går man vidare.

Så fort det gäller kunskap över våra sinnen, där vetenskapen inte riktigt greppar i logisk teori och tänkande, skyndar sig skeptikerna direkt att belysa vederbörandes trovärdighet med ett hån.
Så länge det inte finns en konkret uppgiftstsällare om den meidala förmågan är tillförlitlig eller inte, så tänker jag inte idiotförklara den sortens kunskap.

Det finns som sagt många som bedriver okunnighet inom alla områden. Feltolkade medicinska behandlingar, felaktiga utslag inom rättsväsenden, lärarare med minimal kunskapskompetens...Men ingen hänger ut en hel yrkes kår...Varför kan man tycka..

den 19 maj 2008 18:09  
Anonymous Måns skrev...

Bevisbördan ligger ju hos de som påstår sig kunna kontakta andevärlden eller liknande. Menar "anonym" att man inte ska kritisera en yrkeskår som aldrig lyckats bevisa att de kan göra det som de påstår sig kunna göra?

den 21 maj 2008 20:37  
Anonymous Anonymous skrev...

Jag tycker det är hemskt att de ska tjäna pengar på sånt som ej är fakta många människor söker inte i sin svaghet en sk. synsk dam utan av nyfikenhet testa av om det finns någon trovärdighet och många gånger en längtan av att trycka dit en rikitig hycklare!!Achberg visade ju i sitt pogram att de vara rena rama bluffmakarna känslan när de ej kunde säja något till sitt försvar var enorm!!

Nej alla yrkes kårer som inte har utövad effekt ex homeopati.handpåläggning mm skulle stoppas hoppas skattemyndigheten vaknar en dag här är mycket svarta pengar i omlopp!!

Jag fick faktiskt pengarna tillbaka av en sierska jag träffade en gång hon hade inte ett rätt jag tyckte faktiskt lite synd om just henne!! i övrigt känner jag avsky för dem som medvetet lurar andra utsatta grupper och att de verkar tro att alla kunder går på allt dravel.

Slutcitat:Förbjud dem att utöva detta!!de skulle ha leg.som läkare har isof om de mot all förmodan finns någon som lyckats bevisa ngt!!

a

den 23 juli 2008 19:19  
Anonymous jack zarnett skrev...

Det är ju obehagligt det där, det är bara några mil härifrån Sjövik. Anna berättade om det igår, och jag var nästan på väg ut med ficklampa för att leta efter henne!

den 23 februari 2009 01:04  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka