den 9 november 2006

Om klimatförändringar

Det har talats mycket i media om klimatförändringar de senaste veckorna, vilket också har uppmärksammats i bloggosfären.

Under rubrikerna Jag är en klimatskeptiker och Tokigheter från känd meteorolog på TV4 skriver Erik Laakso och Moderna Myter om att de är skeptiska till larmen om klimatförändringar. Det är bra! Det är farligt att utan vidare acceptera all information som kastas på en. Jag är själv inte helt övertygad om att alla varningar för växthuseffektens följder verkligen stämmer. Jordens klimat har varierat kraftigt under årmiljonerna – kanske är det vi ser nu bara en del av dessa naturliga variationer. I media hör man också att vi inte vet om den globala uppvärmningen orsakas av utsläpp, solen eller om det helt enkelt bara är något naturligt.

Men: så många av världens experter pekar på att klimatförändringar som en följd av global uppvärmning är någonting verkligt att jag inte tvivlar på att uppvärmningen, som tycks vara orsakad av våra utsläpp, är ett tryckande problem. I forskarvärlden, bland de människor som vet mest av alla om vår planets klimat, anser en stor majoritet att global uppvärmning kommer att leda till stora förändringar. Vi kan vara nästan säkra på att klimatet förändras och kommer att förändras på grund av att det blir varmare – vi vet bara inte i vilken utsträckning.

De två bloggarna lyckas inte övertyga mig om motsatsen. Deras argument håller inte, och utöver det bjuder de bägge också på några allvarliga tankefel. Till exempel skriver de: ”När det dessutom står meterologer [sic] i rutan och varnar för jordens undergång fast de inte ens förmår förutsäga de kommande 10 dagarna med trovärdighet så ökar min skepsis, ursäkta mig”, respektive ”Madeleine Westin-Berg har stora svårigheter att ens spå vädret rätt ett dygn framåt. Inte för hon är en dålig meteorolog utan för att vädermodellerna och antalet mätpunkter inte medger bättre prognoser. Att uttala sig om vädret 50 eller 100 år framåt i tiden blir ännu mer fel.”

Det är viktigt att förstå att klimatforskarna inte använder SMHI:s modeller för tredygnsprognoser för att förutspå hur klimatet på jorden kommer att se ut om hundra år. Kortsiktiga väderleksprognoser och långsiktiga klimatprognoser är två helt olika saker – skilda problem med vitt skilda parametrar. Väderleksprognosen försöker förutspå huruvida det kommer att regna i Uppsala på lördag eller ej. Klimatprognosen försöker se hur den globala medeltemperaturen kommer att förändras under det kommande århundradet. Det är inte samma sak - modellerna har oberoende av varandra olika omfång och begräsningar. Att påstå att man inte kan lita på klimatprognoserna eftersom att meteorologerna inte vet hur mycket det kommer att snöa om en vecka är helt enkelt fel. En mer befogad kritik mot TV4-meteorologen hade varit att poängtera att hon är meteorolog och inte klimatolog, det vill säga, att hennes specialområde är väder på kort sikt och inte klimat på lång sikt.

Moderna Myter gör ett litet mer djärvt påstående:
IPCC:s modeller, som politiker älskar att hänvisa till […]. IPCC:s dokument är full av motsägelser. Den vetenskapliga delen "Scientific Basis" säger t.ex. "The climate system is a coupled non-linear chaotic system, and therefore the long-term prediction of future climate states is not possible.", se länk sid 771.
Alltså förenklat "Det går inte att spå klimatet i framtiden". I den politiska delen av IPCC har alla tvivel rensats bort.

Det stämmer förvisso att IPCC säger att det inte går att förutspå klimat på lång sikt. Det som Moderna Myter helt tycks ha missat är dock meningen som följer direkt efter den han citerar: ”Rather the focus must be upon the prediction of the probability distribution of the system’s future possible states by the generation of ensembles of model solutions.” För även om man inte kan göra exakta förutsägelser så kan man säga en hel del om sannolikheten för olika scenarion, vilket är kunskap nog för att kunna dra en hel massa slutsatser om framtidens klimat. Den som är intresserad av den bakomliggande matematiken kan till att börja med läsa om kaosteori och sannolikhetsfördelningar (probability distributions).

Avslutningsvis vill jag tipsa om en bra sida för den som är intresserad av klimatforskning: RealClimate. Artiklarna där skrivs av aktiva klimatforskare, och man gör sitt bästa för att undvika att få in politiska aspekter på det hela. Ta en titt!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,

4 Comments:

Anonymous Per Welander skrev...

När en meteorolog kopplar ett oväder till globala uppvärmingen finns det inget vetenskaplig grund till det. Inte ens från IPCC. Så var kommer det ifrån? Sen kan jag hålla med dig att olika modeller används för att spå väder kortsiktigt och 50 år framåt i tiden. Men tokigherna fanns där ändå.

Vad beträffar IPCC och sannolikheter så handlar det om scenarier, sannolikheter och inte prognoser. Osäkerheten är mycket stor och det syns på spridningen mellan de olika scenarierna. Vissa scenarier är (enligt min och många andras åsikter) helt felaktiga bl.a. "hockeyklubbskurvan". Framtiden kommer att visa vilka som har rätt då scenarierna snart kan matchas mot verkligheten. Jag tillhör skeptikerna och tror inte utsläppen av koldioxid har den stora betydelse som många påstår. Därmed inte sagt att den inte har någon betydelse alls.

Tyvärr förenklar en blogg verkligheten men jag hänvisar till betydligt tyngre artiklar som förklarar det hela i detalj.

En bra blogg men något tung är Climate Audit (www.climateaudit.org) av Stephen McIntyre - han som "knäckte" hockeyklubbskurvan.

den 9 november 2006 19:38  
Anonymous Måns skrev...

Det var definitivt fel av Westin-Berg att utan vidare dra slutsatsen att vi nu observerar effekter av global uppvärmning, det håller jag absolut med om. Borde ha nämnt det i texten ovan.

Ska absolut ta och hålla ögonen på McIntyres blogg. Är själv inte helt övertygad om att hans kritik mot hockeyklubbskurvan stämmer - efter att bland annat ha läst de här två artiklarna på RealClimate.org.

den 9 november 2006 19:57  
Anonymous Anonymous skrev...

RealClimate.org drivs av samma människor som ligger bakom "Hockey Stick"-kurvan, kan vara värt att veta.

den 3 februari 2007 19:55  
Anonymous Anonymous skrev...

Vi vet ju allihop att vi inte behandlar vår jord som den bör! Jag är helt övertygad om att den förr eller senare blir vår undergång.. Hur kan vi ens riskera det? Hur??.. Jag vill skaffa barn, bygga hus.. men nu verkar man ju göra rätt i att vara skeptisk åt att världen ens finns om 10 år? känns som man vandrar runt som en levande död.. jag är rädd.. jätterädd..

den 19 september 2007 21:19  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka