den 5 januari 2007

Bush, Grand Canyon och kondomer

Varken George Bush eller hans välkända krig i Mellanöstern är särskilt omtyckta i Sverige – religiös retorik och terrorkrig går helt enkelt inte hem här i landet Lagom. Något som betydligt färre känner till är ett helt annat krig som Bush fört på hemmaplan, och det är det som den här texten handlar om. Det här är cowboy-Georges krig mot vetenskapen:

Förra året uppdagades det att Bush-administrationen sett till att en ung man vid namn George Deutsch anställts vid NASA, som ”public affairs officer”. En del av hans arbete gick ut på att se till att den information allmänheten fick från NASA stämde överens med vad den kristna amerikanska högern tyckte. Därför såg han till att man lade till ordet ”theory” varje gång Big Bang nämndes på NASA:s hemsida, och att journalister som ville intervjua NASA-forskare som jobbade med den globala uppvärmningen helt enkelt inte fick det. I ett brev skrev Deutsch att ”[the Big Bang] is not proven fact; it is opinion. It is not NASA’s place, nor should it be to make a declaration such as this about the existence of the universe that discounts intelligent design by a creator.” Vilket förstås visar att han inte gjort sin läxa och läst på om bevisen för Big Bang eller om hur vetenskap fungerar.

Under sin tid som guvernör i Texas passade George Bush på att säga att skolbarn skall undervisas i både evolutionsteori och kreationism, och under tiden i Vita Huset har han sagt att debatten om livets uppkomst inte är avslutad och att skolbarn bör få se båda sidorna av den. Han har också lagt in sitt veto mot stamcellsforskning av religiösa skäl, och under konferensen Asian and Pacific Population Conference i december 2002 sade Bush-administrationens delegation att man inte bör säga till allmänheten att kondomer är ett bra skydd mot HIV, eftersom det skulle leda till att flera minderåriga har sex.

Den senaste i raden av Bush-attacker mot vetenskapen handlar om Grand Canyon, vars turistguider inte längre får svara på frågan om hur gammal kanjonen är, eftersom man anser att det finns olika teorier om det. (se rättelse här). Man tvingas också sälja en bok som säger att Grand Canyon bildats, inte under årmiljoner, utan under de senaste sextusen åren (i överensstämmelse med kreationisternas idéer, och i direkt motsats till vad geologiska undersökningar visar).

Den gamla svenska traditionen att hålla religion och politik mer eller mindre åtskilda är en dygd som jag hoppas kommer att finnas kvar. Det enda som är värre är när man försöker smyga in religion i vetenskap. George Bushs lagar en kladdig gröt av politik, religion och dålig vetenskap, blundar för verkligheten och förtrycker vetenskapliga sanningar till förmån för kristen fundamentalism.

Och han har två år kvar vid makten.


Andra bloggar om: , , , , , , . intressant?

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous skrev...

En av de bästa bloggarna på nätet idag! Fortsätt jobbet!

Hamnade här av en slump då jag googlade kvacksalvaren Anna Skipper (Himalayasaltet bl a...).

Det är synd att så få av GW Bush "bravader" är allmänt kända. Den kristna högerns makt i USA är skrämmande.

den 31 juli 2007 13:37  
Anonymous Håkan skrev...

Intressant blogg. Det finns f ö mycket att säga om Bush, både pappa och George W och den dubbelmoral som ständigt poppar upp bland högerpolitiker som vill framstå som moralens väktare.

Se gärna denna intressanta länk http://mindprod.com/politics/asbestos.html (The Asbestos Connection) om människor med anknytning till USA:s politik som dött under mer eller mindre mystiska omständigheter de senaste 30 åren. Här finns bl a Pulitzer Prize-belönade Hunter S. Thompson som kritiserat 9/11, Irakkriget och den mediatystnad och snedvinkling som han ansåg fortfarande råder.

Hunter höll på med en bok om sexskandalerna runt familjen Bush och hittades en dag skjuten i huvudet. Avfärdades som självmord. Det fanns enligt familjen inga tecken på depression, snarare det motsatta. I en intervju som kan laddas ned berättar Hunter hur han fruktade för sitt liv.

den 25 november 2007 11:52  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka