den 28 mars 2006

Om att åldras i förtid

Ibland känner jag mig fruktansvärt gammal. Som när det är dags att fundera över framtiden för sugarplumfairy.nu och jag inser att jag jobbat med den sidan i fem år. Fem år... är inte det en evighet i den föränderliga webbvärlden?

När jag var ung såg saker och ting annorlunda ut. När jag gjorde min första hemsida, hösten 1996, hade webben ett helt annat ansikte än idag. Folk var inte med i communities - istället de gjorde hemsidor om sig själv. Hej, jag heter Måns, här är ett sött kort på min hund. Det känns som att det var en naiv upptäckarera, där Netscape 2.0 var kung och det häftigaste som fanns var frames och blink-taggen. Jag känner mig gammal och grå när jag tänker tillbaka på mina tio år som hemsideskapare. Men samtidigt väldigt nöjd. Internet årsmodell 2006 är någonting så mycket bättre än dito 1996.

För tio år sedan såg man aldrig några bloggar. Idag ploppar de upp överallt. Alla ska blogga. Bloggen verkar ha ersatt den gamla söta-bild-på-hund-hemsidan. Men vad är egentligen en blogg? Jag hittar en definition på Wikipedia:

Blogg
är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen alltid är högst upp. Bloggen kännetecknas av att texten publiceras i samma ögonblick som skribenten sparar den.

En i mina ögon ganska intetsägande förklaring. Jag har svårt att sätta fingret på vad en blogg egentligen är. En dagbok? Utrymme för gapande tyckare? Är bloggarna framtidens nyhetskanaler? Jag har ingen aning.

Wikipedia är annars är intressant sida. Inte bara för att där finns oändligt mycket att läsa; det senaste om Jan Eliassons utnämnande till utrikesminister tas upp sida vid sida med uttömmande artiklar om hamburgare; utan för att sidans innehåll helt och hållet är skapat av dess användare. Det revolutionerar inte bara hemsideskaparens roll, utan också hela idén om uppslagsverk.

Läste i Computer Sweden i helgen att en företrädare för anrika uppslagsverket Encyclopedia Britannica rasade över själva tanken bakom Wikipedia. Konceptet var tydligen emot allt han trodde och stod för. Samtidigt har en undersökning, som visar att Wikipedia är lika tillförlitlig som just Encyclopedia Britannica, publicerats i ansedda Nature. Snopet för britannicerna. I rättvisans namn bör det kanske nämnas att Britannica inte är nådiga i sin kritik av studien.

Varför pratar jag då om hemsidor förr och nu, och om bloggar? Har ju inte själv varit särskilt aktiv på bloggfronten den senaste tiden, dels för att jag har haft mycket annat att göra, men också för att jag kännt att jag valt ett alltför snävt ämne för min blogg. Tanken är att ändra på det nu, att prata om annat än fysik.

Samtidigt skall jag ta och - just det - bygga en hemsida om mig själv, med söta kort på mina hundar. På återseende!

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonymous skrev...

Angående vad en blogg är så vill jag minnas att en professor i media på Stockholms Universitet sa något i stil med att en blogg är vad man gör den till, vilket väl stämmer ganska väl.

den 5 april 2006 22:52  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka