den 30 mars 2006

Internet och demokrati

Sedan starten 1998 har Google utvecklats till mer än bara en söktjänst. De erbjuder idag, bland mycket annat, e-post, finansnyheter, annonssystem, satellitkartor, RSS-läsare och internettelefoni. Google är ett fenomen. En livsstil. Deras filosofi är enkel: information och kommunikation skall vara gratis och lättillgängligt. Googles mål är att samla in och tillhandahålla all världens information.

Som ett led i detta driver företaget ett projekt de kallar Google Books. Tanken är att göra världens litteratur sökbar. Med Googles hjälp skall man kunna hitta böcker som handlar om det ämne man är intresserad av, och läsa några få rader, hela stycken eller hela boken. Larry Page och Sergey Brin försöker bygga en modern motsvarighet till biblioteket i Alexandria. Tyvärr är inte världens förläggare helt med på idéen, och Google har fått ta emot en hel del kritik för projektet.

Wikipedias vision är väl förresten också någonting liknande. För att citera Wikipedias grundare Jimmy Wales: "imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge. That's what we're doing." Onekligen ett beundransvärt mål. Fast det är i sådana fall förstås viktigt att informationen på sidan faktiskt är korrekt. Väl värd att läsa är den artikel i dagens nummer av SvD som jämför Wikipedia med Nationalencyklopedin.

Åter till Google då. Det har också stormat kring företaget eftersom de gått med på att censurera sin söktjänst i Kina. Att detta går emot idén om att tillhandahålla all världens information torde vara uppenbart. Genom sitt handlade stöder Google inskränkande av yttrande- och informationsfriheten.

Google har en lista med deras företagsfilosofis tio grundpelare. Nummer fyra, "democracy on the web works" och nummer sex, "you can make money without doing evil" känns som hyckleri när man har Googles Kinaaffärer i åtanke.

Fast å andra sidan kan man argumentera att Google genom att göra sin söktjänst tillgänglig i Kina åtminstone ökar mängden information som kineserna kan få tag på. Om de inte gått med på att censurera sidan hade den blockerats helt för kinesiska internetanvändare. Men när Google accepterar censuren sviker de sina höga ideal och bidrar till att göra internet mer begränsat och kontrollerat. I 2006 års demokratiska värld får vi inte kompromissa med yttrande- och åsiktsfriheten. När en söktjänst börjar kontrollera vår världsbild genom att filtrera bort "oönskad" information har någonting gått snett. Riktigt snett.

Internet ger på gott och ont vem som helst möjligheten att sprida och inhämta information och åsikter. Det är yttrandefrihet i sin renaste form. Trots det har arbetet för demokrati på webben bara börjat.

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka