den 31 maj 2006

Alliansen kontra demokrati

Fakta: Media är viktiga för den svenska demokratin. Tidningar, radio och tv informerar om aktuella händelser. De väcker opinion och låter olika politiska falanger och privatpersoner komma till tals i debatten.
Fakta: Ägarkoncentrationen inom svensk press ökar. Detta gäller både för lokala och nationella tidningar. Som exempel kan nämnas att Expressen/GT/Kvällsposten och Dagens Nyheter ägs av Bonnierkoncernen och att Svenska Dagbladet och Aftonbladet ägs av norska Schibsted. Expressen, DN och SvD är alla oberoende liberala, medan Aftonbladet är oberoende socialdemokratisk. Väl värt att notera är att Schibsted alltså driver både liberala SvD och socialdemokratiska Aftonbladet.
Fakta: Många mindre lokaltidningar – många på vänsterkanten – är beroende av det statliga presstödet för sin existens.
Fakta: Den borgerliga pressen är överspridd – den har fler läsare än sympatisörer.
Fakta: Media formar vår världsbild.

Fakta: Moderaterna och Folkpartiet vill avskaffa presstödet.
Följd: Antalet små lokaltidningar blir färre. Ägarkoncentrationen inom svensk press ökar. Den borgerliga pressen blir ännu mer överspridd. Vänstern får svårare att komma till tals. Det svenska folkets världsbild blir att i större utsträckning formas av borgerlig press.

Reflektion: M och fp har förvisso en god vision med kravet på slopat presstöd; man vill inte att pressen, som skall granska staten, skall vara beroende av densamma. Men ändå, väcker inte förslaget och den informationskontroll som kommer som följd obehagliga associationer? Jo, det gör de.

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Måns skrev...

Till att börja med så ägs inte SVT av staten, även om riksdagen har gett bolaget uppdrag. (se exempelvis http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=50834&a=575364&lid=puff_577129&lpos=lasMer )

SVT skrev en gång att "En av tankarna bakom begreppet 'public service' är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom en mängd olika områden." Observera orden opartisk och mångsidig.

Idag kan man läsa på deras hemsida att "Riksdagen har slagit fast att SVT ska stå fritt från både stat och företag. Vi gör tv för tittarna, inte för annonsörerna. Vårt jobb är dessutom att hålla ett granskande öga på alla med makt, var de än sitter."

Riksdagen (med det regerande rödgröna blocket i spetsen) har alltså _inte_ gett SVT i uppdrag att bara visa en sida av debatten (som exempelvis morgontidningarnas ledarsidor gör).

Ta en titt på http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=50819 - en liten men mycket informativ sida. Frågor&svar-delen är särskilt intressant om du oroar dig för ensidig nyhetsbevakning från SVT.

den 1 juni 2006 21:49  
Anonymous Måns skrev...

Mitt svar här besvarar alltså ett inlägg som bland annat löd:

Är inte svensk tv ganska "vänstervriden", bl.a. med tanke på att svt är statligt?

Inlägget är nu raderat av personen som skrev det, men jag tänkte ändå posta frågan igen eftersom den kan vara av intresse för andra.

den 1 juni 2006 22:29  

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka