den 7 juni 2006

Bloggar, valrörelse, rasister

Det talas mycket om bloggens roll i politiken av i dag. Hur viktiga kommer bloggarna vara i det stundande valet?

En snabb titt på bloggportalen intressant.se visar i alla fall att det finns politiskt aktiva som tror på bloggformatet. En del riksdagskandidater driver till och med sina personvalskampanjer genom sin blogg - två exempel är centerpartiets Magnus Andersson och junilistans Hans Nilsson (vad hände med junilistan, förresten?). Vad jag tycker om de bägge herrarnas respektive politik låter jag vara osagt för tillfället.

Appropå bloggar och valrörelsen så måste jag komma med ett lästips: Lennart Frantzell har skrivit flera läsvärda inlägg om webbens betydelse i amerikansk politik på sin blogg Det Progressiva USA (för övrigt en av de absolut bästa svenskspråkiga bloggarna).

Sverigedemokraterna byter partisymbol och satsar hårt i valrörelsen. Lyssnade på ett program i radions P1 i måndags där en sverigedemokrat intervjuades. Hans inlindade argumentation var otäck - den fick partiet att framstå som vänligt, rumsrent och godhjärtat. "Vi tror att de flesta invandrare vill flytta tillbaka till sina hemländer om de får möjlighet, och anser att vi måste hjälpa dem så gott vi kan." Det låter ju fint och bra. Missa bara inte det faktum att partiets ledamöter motionerat för invandrarutkastning i ett flertal kommuner, eller den intervjuade partimedlemmens reaktion när reportern undrade vad man skulle göra om invandrarna ville stanna i Sverige: "Ja, det kan ju inte jag svara på... jag jobbar ju inte på migrationsverket, utan är politiskt aktiv..." Hyckleri. En rasist i kostym är fortfarande en rasist.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Länkar hit:

<< Tillbaka